Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dat wordt smullen: Indonesische spekkoek zonder suiker

indonesische-spekkoek-zonder-suiker.jpg

De spekkoek dankt zijn naam aan het feit dat de koek van vele laagjes licht en donker beslag aan spek doen denken. In deze kruidige koek vervang je de suiker door stevia. Serveer een klein stukje bij een pittige espresso of volgens traditie bij behoorlijk gezoete, geurige groene thee.

Leuk om te maken en goed voor tien personen.

Benodigdheden

  • 6 eieren, op kamertemperatuur
  • 250 g boter, op kamertemperatuur
  • 100 g splenda stevia (of gebruik een andere zoetstof die geschikt is om mee te bakken)
  • ± 20 ml koffieroom
  • ¼ tl zout
  • 1 tl citroensap
  • 150 g bloem
  • 1½ el gemalen kaneel
  • ¾ el gemalen nootmuskaat
  • 2 tl gemalen kardemom
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 5 el spekkoekkruiden of koekkruiden

Extra nodig: springvorm van 15 cm Ø, ingevet en bodem bekleed met bakpapier.

Bereidingswijze spekkoek:

  1. Verwarm de ovengrill op 200 °C.
  2. Splits de eieren.
  3. Klop de boter met de stevia in 7 min. licht en romig.
  4. Vervolgens klop je er een voor een de eierdooiers door en daarna de koffiemelk en het zout.
  5. Klop in een andere vetvrije kom met vetvrije kloppers het eiwit met het citroensap stijf.
  6. Klop een derde deel van het eiwit door het beslag.
  7. Vouw daarna in nog twee keer de rest van het eiwit door het beslag.
  8. Zeef de bloem boven de kom en spatel door het beslag.
  9. Verdeel het beslag over 2 kommen en spatel de specerijen door het beslag in een van de kommen.
  10. Voeg eventueel nog wat koffiemelk toe als het deeg heel erg dik is geworden.
  11. Schep ± 2 el beslag zonder specerijen in de vorm en verdeel goed over de bodem.
  12. Bak hoog in de oven in 1-3 min. gaar, afhankelijk van de hitte van de grill. Het beslag moet gestold zijn en net beginnen te kleuren.
  13. Laat 2 min. afkoelen en verdeel dan ± 2 el donker beslag over de eerste laag. Het beslag zal warm en vloeibaarder worden en gemakkelijker zijn om uit te spreiden.
  14. Bak weer onder de grill tot de laag gaar is. Ga zo door tot het beslag op is.
  15. Zet na een paar lagen telkens de vorm iets lager in de oven. Zo wordt de binnenkant ook goed gaar.
  16. Laat de spekkoek eerst ± 20 min. in de vorm afkoelen, haal hem dan uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rekje.

Bereidingstijd: ± 25 min. + ± 1 uur oventijd + ± 20 min. rusttijd + afkoelen.

Ziet er goed uit!

Lees ook: Proef de lente: tarte tatin met asperges, wortelen en lente-uitjes

Fotografie | Maarten van der Wal
Recept | Dosia Brewer

Dit artikel is eerder verschenen in Margriet 12– 2021, het nummer waarvan Bibian Mental gasthoofdredacteur was. Dit nummer teruglezen? Ga dan naar Magazine.nl.

Ook interessant