Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Indonesische gadogado: handig om je restjes in te verwerken

gadogado-recept-handig-om-je-restjes-in-te-verwerken.jpg

Typisch een no-waste gerecht: gadogado. Je kunt er namelijk alle restjes groenten in verwerken die je nog hebt liggen. Met de zelfgemaakte pindasaus en de toppings maakt iedereen er zijn of haar eigen versie van.

Dit gerecht is gemakkelijk te maken en goed voor vier personen.

Benodigdheden

  • ± 800 g gemengde groenten, zoals gesneden kool, peultjes, wortelreepjes en bloemkoolroosjes
  • 2 hardgekookte eieren, doormidden gesneden
  • 2 gekookte stevige aardappels, in plakken

Voor de pindasaus

  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • ¼ tl trassi
  • 1 rode peper, in stukken
  • 1 el arachide-, zonnebloem- of maïskiemolie
  • 150 g ongezouten geroosterde pinda’s
  • 1 tl palmsuiker of donkerbruine basterdsuiker
  • ± 1 el ketjap manis
  • ± 2 tl tamarindepulp (potje)

Om te serveren

  • taugé
  • seroendeng
  • gefruite uitjes
  • kroepoek of emping

Extra nodig: staafmixer met hakbakje of vijzel.

Bereidingswijze gadogado:

  1. Blancheer de groenten per soort, spoel ze koud, laat uitlekken en afkoelen.
  2. Maal eerst voor de pindasaus de knoflook met de sjalot, trassi en rode peper glad in het hakbakje van de staafmixer.
  3. Verhit de olie en bak de pasta ± 2 min. zachtjes.
  4. Hak intussen de pinda’s zo fijn mogelijk in het hakbakje van de staafmixer.
  5. Voeg de pinda’s samen met de suiker, ketjap, tamarindepulp en 300 ml water toe en kook op laag vuur, onder af en toe roeren in ± 8 min. in tot een dikke saus.
  6. Breng op smaak met peper en zout, ketjap en tamarindepulp en houd warm.
  7. Verdun de saus eventueel met extra water.
  8. Verdeel de groenten, eieren en aardappels over een schaal en serveer met de warme pindasaus.
  9. Bestrooi met gefruite uitjes en serveer met de taugé, seroendeng, kroepoek en nog wat gefruite uitjes.

Bereidingstijd: ± 40 min.+ afkoelen groenten

Ziet er goed uit!

Fotografie | Maarten van der Wal
Recept | Dosia Brewer

Dit artikel is eerder verschenen in Margriet 12– 2021, het nummer waarvan Bibian Mentel gasthoofdredacteur was. Dit nummer teruglezen? Ga dan naar Magazine.nl.

Ook interessant