Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

IKEA deelt hét recept van de Zweedse balletjes met roomsaus

ikea-deelt-het-recept-van-de-zweedse-balletjes-met-roomsaus.jpg

Door de coronacrisis was IKEA een tijdje gesloten. Online shoppen kon natuurlijk nog wel, maar genieten van de wereldberoemde Zweedse gehaktballetjes zat er even niet in. De woongigant is inmiddels weer open, maar het restaurant helaas niet.

Maar niet getreurd: de bekende Zweedse balletjes met roomsaus kun je nu ook thuis maken. En dat blijkt helemaal niet zo moeilijk.

Zweedse balletjes van IKEA

Het recept bestaat uit zes stappen en de ingrediëntenlijst is klein. Daarnaast is het recept geïllustreerd op de manier die je gewend bent van IKEA.

”We weten dat sommige mensen dezer dagen onze Zweedse balletjes missen”, reageert Lorena Lourido, foodmanager bij de meubelketen. ”Thuisblijven kan lastig zijn, maar we willen helpen door het leven iets makkelijker en leuker te maken. Bon appétit of smaklig måltid, zoals we dat zeggen in Zweden!”

Ingrediënten

Voor de Zweedse balletjes:

  • 500 gram rundergehakt
  • 250 gram varkensgehakt
  • 1 fijngesneden ui
  • 1 fijngesneden teentje knoflook
  • 100 gram broodkruimels
  • 1 ei
  • 5 theelepels volle melk
  • Zout en peper

Voor de roomsaus:

  • Scheut olijfolie
  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 150 ml rundvleesbouillon
  • 150 ml groenteboullion
  • 150 ml double cream (room met een vetpercentage van 48%)
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 theelepel dijonmosterd

Het recept en de bereidingswijze van de Zweedse balletjes met roomsaus vind je ook in deze PDF.

Bereiding

Stap 1: Meng het rundergehakt met het varkensgehakt met je vingers. Voeg er de ui, knoflook, broodkruimels en het ei aan toe, en meng alles goed. Voeg er dan de melk aan toe en kruid het met zout en peper. 

Stap 2: Maak kleine, ronde balletjes. Leg ze op een schoon bord. Dek het bord af en laat ze twee uur in de koelkast rusten (hierdoor zullen ze hun vorm beter behouden tijdens het bakken).

Stap 3: Verwarm de olie in een pan op een middelhoog vuur. Als het warm is, voeg je er voorzichtig de balletjes aan toe. Laat ze bakken tot ze aan alle kanten bruin kleuren. 

Stap 4: Doe de balletjes in een ovenschaal. Bedek de schaal en plaats hem in de oven. Laat de balletjes nog 30 minuten garen op zo’n 180 graden. 

Stap 5: Smelt de boter in een pan. Doe er voorzichtig de bloem bij en blijf twee minuten stevig roeren. Voeg er de bouillons aan toe en blijf roeren. Doe dan nog de room, sojasaus en Dijonmosterd bij het geheel. Breng het geheel zachtjes aan de kook zodat de saus dikker kan worden. 

Stap 6: Klaar om te eten? Serveer het met je favoriete aardappelen – frietjes, krieltjes of puree.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | IKEA
Beeld | iStock

Ook interessant