Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Ikan bali: een pittig visgerecht met pepers, knoflook en sjalotten

ikan-bali-een-pittig-visgerecht-met-pepersknoflook-en-sjalotten.jpg

Ikan bali betekent ‘vis op Balinese wijze’ bereid. Dat houdt in: vooral pittig! Door de saus van ruim rode chilipepers, knoflook en sjalotten begrijp je waarom. Maar voor wie wel houdt van een beetje pit, is dit écht een gerecht om eens uit te proberen.

Dit gerecht is makkelijk te maken en goed voor vier personen.

Benodigdheden voor Ikan bali:

  • 4 kleine makrelen of andere stevige vissen, schoongemaakt en in stukken van ± 10 cm gesneden
  • sap van 2 limoenen
  • zout, witte peper
  • 10 rode chilipepers, in stukken
  • 5 tenen knoflook, gepeld
  • 8 kleine sjalotten, gepeld
  • stukje gemberwortel van ± 5 cm, geschild
  • stukje galangal (laoswortel) van ± 5 cm, geschild*
  • plantaardige olie om te frituren en te bakken
  • 2 takjes djeroek poeroet (limoenblad)*
  • 2 daun salaam blaadjes (Indonesisch laurierblad)**
  • 1 grote tomaat, in stukken
  • 1 tl trassi
  • ± 2 el ketjap manis

**Kun je dit blad niet krijgen, vervang het dan door kerrieblad of laat het weg.

Extra benodigdheden: een blender.

Bereidingswijze ikan bali:

Dit gerecht staat in ongeveer dertig minuten op tafel.

  1. Schep de vis om met de helft van het limoensap en wat zout. Laat intrekken tot gebruik.
  2. Doe de rode pepers, knoflook, sjalotten, gemberwortel en galangal in een blender en mix tot een gladde puree.
  3. Verhit de olie in een ruime wok tot 180 °C.
  4. Frituur de vis in ± 8 min. gaar, of korter/langer, afhankelijk van de dikte van de vis. Schep uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
  5. Giet de olie uit de wok en verhit ± 2 el nieuwe olie op halfhoog vuur.
  6. Schep er de kruidige puree in en voeg de djeroek poeroet en daun salaam toe. Bak al omscheppend 2-3 min. en voeg dan de tomaat, de trassi en peper en zout naar smaak toe.
  7. Kook in tot een dikke saus en breng hem op smaak met extra limoensap en ketjap manis, schep de vis erdoor en warm goed door.

Ziet er goed uit!

Fotografie | Maarten van der Wal
Recept | Dosia Brewer

Dit artikel is eerder verschenen in Margriet 12– 2021, het nummer waarvan Bibian Mental de gasthoofdredateur was. Dit nummer teruglezen? Ga dan naar Magazine.nl.

Ook interessant