Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Waarom ijsjes en salades lekkerder smaken met warm weer

vrouw-eet-ijsje.jpg

Met het warme weer eten we vaker ijsjes en salades. Stevige soepen, zware stamppotten en dampende ovenschotels laten we vaak staan in de zomer. Hoe komt dat nu precies?

“We krijgen zin in koudere dingen als het warm is. Dat associeer je met fris, dorstlessend en verkoelend. Omdat je meer transpireert, ga je ook meer drinken, wat weer goed is voor het dorstgevoel. Tenminste, dat is voor de meeste mensen het geval. Bij oudere mensen vermindert de sensitiviteit voor dorst,” zei professor Kees de Graaf eerder tegen nu.nl. De Graaf doet aan de Wageningen Universiteit onderzoek naar smaak en voedingsgedrag.

‘Minder behoefte aan eten’

Misschien heb je het zelf al gemerkt tijdens deze hete zomer: je hebt minder behoefte aan eten. Ook hier is een mogelijke verklaring voor. Als je eet, wordt je spijsverteringsstelsel geactiveerd. Hierdoor stijgt je lichaamstemperatuur tijdelijk en daar zitten we juist niet op te wachten als het zo warm is. Deze mogelijke verklaring wordt volgens De Graaf echter niet ondersteund door eerder gedane onderzoeken.

“Uit data is wel gebleken dat je meer eet wanneer je het koud hebt dan onder warme omstandigheden. Maar het is niet zo dat ze in warme gebieden overwegend minder eten.” Sterker nog: in veel landen waar het doorgaans warm is, heeft een deel van de bevolking zelfs overgewicht, zegt De Graaf. “Kijk maar naar landen als Mexico.”

Goed verhaal, goed gevoel

“Wat wij proeven, heeft met onze zintuigen te maken. Maar vooral met ons gevoel,” zo legde Bob Cramwinckel, oprichter van het Centrum voor Smaakonderzoek, eerder uit aan nu.nl. “Als je ergens een goed gevoel bij hebt, bijvoorbeeld vanwege het achterliggende verhaal of de positieve omstandigheden waaronder je dat eten nuttigt, is de kans groter dat je het eten blijvend lekkerder vindt. Wanneer iemand zegt dat het belangrijk is om veel water te drinken, heb je daar een goed gevoel bij. Wordt er er gezegd dat je moet oppassen met suikers, dan vind je het fijn om minder zoet te eten. Je zintuigen geven hierbij veel ruimte om dat proeven houvast te geven.”

Positieve associatie met ijsjes

Aangezien veel mensen de zomer met leuke omstandigheden associëren – zoals zon, samen zijn met vrienden en gezelligheid – krijgt zomers eten ook een positieve associatie. “Dat zie je bijvoorbeeld met ijsjes. Technisch gezien niet het meest verstandige om te eten wanneer het warm is, omdat je eigenlijk een bak suiker en een hoop lege calorieën naar binnen werkt. Maar het gevoel dat je bij ijs hebt – het is lekker fris en koel – kan hierbij een grote rol spelen.”

Bovendien past de fysiologie van eens mens zich aan bij de weeromstandigheden. “Als het warm is, heb je geen zin om je in te spannen. Dan wil je juist rustig blijven. Daarbij past een salade voor de meeste mensen beter dan erwtensoep met worst,” aldus Cramwinckel.

“Wat je fijn vindt om te eten met warm weer hangt samen met het fysiologische nut,” voegt De Graaf daaraan toe. “Je lichaam geeft aan dat je je lichaamstemperatuur op peil wilt houden, dus neig je eerder naar zure, frisse smaken.”

Stevige maaltijd: ja of nee?

Door het negatieve gevoel dat veel mensen hebben bij een stevige maaltijd als erwtensoep in de zomer, blokkeert ook onze smaakwaarneming, zo stelt Cramwinckel. “Mensen die erwtensoep het allerlekkerste eten ter wereld vinden, laten zich echt niet weerhouden door warm weer. Een mens is flexibel, het zijn vooral onze ideeën en opvattingen die onze smaak bepalen en onze zintuigen faciliteren dit. Je wordt dus eigenlijk misleid door je werkelijkheidsgevoel.”

Maar wat kun je dan het best eten in de zomer? Cramwinckel raadt aan om je gevoel te volgen en te kiezen voor wat je lekker vindt. “Waar je blij van wordt, is ook goed voor je. Als je iets met tegenzin eet, kan dat geen goede uitwerking hebben. Vaak hebben mensen met warm weer geen zin om lang in de keuken te staan, dus ga voor lekkere salades met maïs, bonen en tomaatjes,” aldus Cramwinckel.

Lees ook: wil je afkoelen? Kies voor schaafijs

Bron | nu.nl
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant