Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Suiker, bloem en kruiden: zó lang blijven deze droge producten houdbaar

zo-zit-het-met-de-houdbaarheid-van-droge-producten.jpg

Heb jij ergens in je keukenkastjes nog een vergeten pak suiker of bloem staan? Net als gedroogde kruiden staan deze producten vaak lang in de kast, omdat je er meestal maar kleine beetjes van nodig hebt. Maar hoe zit het eigenlijk met de houdbaarheid van dit soort droge producten?

Kunnen we ze zo lang gebruiken, of is het verstandig ze weg te gooien als de houdbaarheidsdatum is gepasseerd? We zochten het voor je uit.

Houdbaarheid droge producten

Heel vervelend: je wilt éigenlijk koekjes bakken, maar de suiker en bloem blijken over de datum te zijn. Of je komt er tijdens het koken achter dat de gedroogde kruiden die je nodig hebt voor het recept al maanden over de datum zijn. In zo’n situatie slaan de twijfels toe. Kunnen we het erop wagen en het gewoon nog eens gebruiken? Of is het toch beter om even naar de supermarkt te gaan om nieuwe te kopen? Dat laatste is meestal gelukkig niet nodig, maar het is wél belangrijk dat je even goed proeft, ruikt en kijkt. Dat is niet alleen super handig, maar ook nog eens voordelig nu je weet dat je niet alles zomaar weg hoeft te gooien.

De suikerpot

Een pak suiker is vaak een van die ingrediënten waar we lang mee doen. Je koopt het vaak in grote pakken. Fijn omdat je dan voorlopig even genoeg in huis hebt, maar blijft het ook lang houdbaar als het achterin ons keukenkastje belandt? Goed nieuws! Bij suiker hoef je niet bang te zijn dat het snel oud wordt. Je kunt er soms wel jaren gebruik van maken als je het luchtdicht verpakt hebt. Het komt eigenlijk alleen voor dat suiker bederft als het in aanraking komt met vocht. De suiker kan hierdoor verkleuren en hard worden. Maar zolang je het gewoon in de zak bewaart of in een afgesloten suikerpot houdt, kun je er nog heel wat jaren koekjes mee bakken.

Twijfel je toch aan de kleur en structuur van deze zoete korrels? Dan kun je het beste kijken en ruiken in de suikerpot of een paar korreltjes proeven. Wanneer de échte houdbaarheid verstreken is en je het niet meer zou moeten eten, herken je dat snel.

Ook interessant:
Déze 12 gezonde voedingsmiddelen zou je eigenlijk altijd in huis moeten hebben

Bloem

Naast een pak suiker is een pak bloem natuurlijk ook erg groot. We gebruiken het vaak alleen tijdens het bakken of om een sausje te binden. En daarom is ook dit een van de droge producten die meestal langer in je kast staan dan andere voedingsmiddelen. Maar hoe lang kun je het daadwerkelijk blijven gebruiken? Bloem is in principe houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die erop staat, maar ook daarna is er vaak niks mis mee. Ruikt het goed, zitten er geen gekke beestjes of ‘vlokken’? Dan kun je het meestal nog wel gebruiken.

Tenzij de bloem in aanraking is geweest met vocht; dan neemt de houdbaarheid aanzienlijk af. Na blootstelling aan vocht, zul je al snel merken dat het niet meer goed is. In zo’n geval stinkt de bloem en kunnen er beestjes en schimmels in zitten. Daarom is het altijd verstandig je bloem goed afgesloten te bewaren en voor gebruik even in de zak te kijken en te ruiken.

Kruiden en specerijen

Ook bij gedroogde kruiden en specerijen vragen we ons vaak af hoe lang het vers blijft. Dit verschilt per kruidensoort. Wanneer je gedroogde kruiden en specerijen in huis hebt, kun je deze het beste bewaren op een donkere plek. Op deze manier blijft de kwaliteit en de smaak het langst goed. Het is beter om kruiden niet langer te gebruiken dan de houdbaarheidsdatum. Niet omdat ze dan niet meer bruikbaar zijn, maar wél omdat ze een stuk minder effectief worden. Ze raken hun geuren en smaken kwijt, waardoor je recept een stuk minder lekker zal smaken.

Daarentegen geldt voor verse takjes kruiden een veel kortere houdbaarsheid. Deze verse kruiden zijn niet gedroogd en bederven daarom een stuk sneller. Bewaar deze tot de houdbaarheidsdatum of vries ze in. Want wanneer je ze invriest blijven ze tot bijna een jaar goed. Maar vetrouw je het niet? Twijfel dan niet en kies ervoor om toch een nieuw product aan te schaffen

Kijken, ruiken en proeven

Kortom: voor ieder product gelden andere regels. Maar het belangrijkste is: bekijk je droge producten altijd goed en ruik altijd even als je twijfelt over de houdbaarheid. Je kunt in sommige gevallen natuurlijk ook even proeven, om te zien of het nog smaakvol is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Voedingscentrum
Beeld | Getty Images

Ook interessant