Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Honing

honing.jpg

Pure flowerpower!

Aan honing kleven veel goede eigenschappen vast; zo is honing zacht voor je maag, het werkt licht laxerend, het bedaart de zenuwen en werkt ontspannend. Daarnaast wordt honing vaak gebruikt tegen hoesten en het schijnt dat het een milde bescherming biedt tegen hartziekten en botontkalking.

Waarom gebruiken we het vloeibare goud dan zo weinig in ons eten? Vandaag de dag eten we nog geen halve kilo honing per jaar, terwijl we wel meer dan veertig kilo suiker eten.

Wij hebben daarom een aantal tips & trucs voor je op een rijtje gezet om je alvast met wat honingkennis te verrijken!

– Honing telt meer dan 180 smaken. Helaas kun je in de supermarkt geen honing proeven. Houd daarom bij het kiezen deze vuistregel aan: lichte honing is mild van smaak, donkere honing is sterker van smaak.

– Honing heeft een sterkere zoetkracht dan suiker, 100 gram honing is gelijk aan 120 gram suiker. Je hebt dus minder honing dan suiker nodig voor hetzelfde zoetgehalte en dat is weer goed voor de lijn!

– Honing bevat ongeveer twintig procent vocht. Als je suiker in je recepten vervangt door honing, gebruik dan ook twintig procent minder water of melk.

– Honing kan eeuwenlang bewaard worden. Om er thuis zo lang mogelijk van te genieten, kan je de pot beter op een niet te warme en donkere plaats bewaren.

– Vergeet voor je de honing wegzet de pot niet te sluiten! Honing neemt makkelijk vocht op en trekt snel geuren en aroma’s aan van kruiden en groenten.

– Vervang je suiker in groenten door een paar kneepjes honing.

– Een streepje honing rondt scherpe, bittere of zure kantjes af tot een mooi geheel bij stoofbereidingen en wokbereidingen. Ook een goede tomaten- of pastasaus heeft baat bij een kneepje honing.

– Honing past perfect bij gerookte vis. Geef bij gerookte zalm eens een honingvinaigrette met mosterd, in plaats van fijngehakte uitjes en schijfjes citroen. Zo komen de zalm en het bijbehorende witte wijntje veel beter tot hun recht!

Wil je meer weten over honing? Op de site van Davidsfonds Uitgeverij kun je het boek Honing. Een en al natuur van Karin Swiers en Hans Westerling bestellen!

Bron: Honing. Een en al natuur. Van: Karin Swiers en Hans Westerling.

Ook interessant