Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Recept: honing-sinaasappelkoek met lavendel, tijm en gekonfijte sinaasappel

recept-honing-sinaasappelkoek-met-lavendel-tijm-en-gekonfijte-sinaasappel.jpg

Dol op honing en op de frisse smaak van sinaasappel? Dan wil je dit recept zeker proberen. Niet alleen smaakt deze honing-sinaasappelkoek heel erg lekker; het ziet er ook nog eens prachtig uit.

Als je de honing-sinaasappelkoek aansnijdt, zie je dat hij twee kleuren beslag heeft: een deel met dadelpuree en een met lavendelbloemetjes en tijmblaadjes. Extra lekker met een lik mascarpone en de gekonfijte sinaasappelschil.

Dit heb je nodig

Met dit recept maak je een honing-sinaasappelkoek van ongeveer tien tot twaalf plakken.

Voor de cake:

  • 100 g medjoul dadels, ontpit en klein gesneden
  • 300 g bloem
  • 2,5 tl bakpoeder
  • een goede snuf zout
  • 1 tl gemalen kardemom of gemberpoeder
  • 200 g vloeibare honing + extra voor in de vorm
  • 175 ml zonnebloemolie
  • 2 eieren
  • 1,5 el biologische lavendelbloemetjes
  • 1,5 tl gedroogde of 2 tl verse tijmblaadjes
  • aantal stelen biologische lavendelbloemen
  • 100 g fijne kristalsuiker

Net voor het serveren:

  • 200 g mascarpone
  • ± 2 el honing
  • 2 biologische sinaasappels

extra benodigdheden:

  • zester of dunschiller
  • hakmolentje of blender
  • springvorm van 22 cm of cakeblik van 25 cm, ingevet met een bodem van bakpapier, ook ingevet

Zo maak je de sinaasappel-honingkoek:

Bereidingstijd: ongeveer 35 minuten, plus een uur oventijd en de tijd voor het afkoelen

  1. Verwarm de oven voor op 160 ºC.
  2. Rasp van 1 sinaasappel de schil dun af voor door het beslag en haal van de tweede sinaasappel de schil in sliertjes af met een zesteur. Gebruik je een dunschiller, snijd de schil dan in dunne reepjes. Zet in beide gevallen opzij om te konfijten.
  3. Pers de kale vruchten uit en meet 1,5 dl sap af.
  4. Week voor de cake de dadels 10 minuten in 50 ml van het sinaasappelsap en pureer ze. Zet opzij.
  5. Meng de bloem met het bakpoeder, het zout en de gemalen kardemom in een kom.
  6. Klop de sinaasappelrasp met de honing, de olie en de eieren door elkaar in een tweede kom. Mix de inhoud van beide kommen door elkaar en verdeel het beslag dan weer over beide kommen, in de ene ⅓ en in de andere ⅔ deel.
  7. Meng door het ⅓ deel de gepureerde dadels en door het ⅔ deel de lavendelbloemetjes en de tijmblaadjes.
  8. Schep nu beide beslagdelen in de vorm – lekker om hier en daar een extra lepeltje honing tussen te scheppen – om en om of beide delen op elkaar en haal er in een paar slagen een spatel doorheen om beide beslagkleuren te ‘marmeren’.
  9. Leg de lavendelbloemstelen mooi op het beslag, druk licht aan en bak de cake in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar. Controleer met een satéprikker of deze schoon uit de cake komt. Komt er nog iets beslag mee, bak de koek dan nog iets langer tot de test wel slaagt. Laat 10 min. in de vorm rusten en daarna uit de vorm verder afkoelen op een rooster.

Tijdens het afkoelen:

  1. Laat intussen in een steelpan 75 gram van de suiker in 50 ml water al roerend oplossen en breng aan de kook. Laat even pruttelen, voeg de sinaasappelschilreepjes toe en zet dan het vuur uit. Vervolgens laat je de sinaasappelreepjes in de siroop afkoelen.
  2. Laat de reepjes kort voor het serveren in een zeefje uitlekken en wentel ze door de rest van de suiker. Roer de honing door de mascarpone en serveer met de gekonfijte sinaasappel bij de honingkoek.

Fotografie | Rolinda Windhorst
Recepten | Yvonne Jimmink
Productie | Colette Beyne

Ook interessant