Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten Gezondheid

Na het ontbijt snel weer honger? Hierdoor komt het

na-het-ontbijt-snel-weer-honger-hierdoor-komt-het.jpg

Net je ontbijt achter de kiezen, maar alweer zin in de eerste snack voor de lunch? Dat klinkt je misschien herkenbaar in de oren en je bent lang niet de enige. Dat je zo snel weer honger krijgt, dat heeft waarschijnlijk alles te maken wat je ontbijt. 

Heb je je broodje of kommetje muesli net naar binnen gewerkt, begint je maag alweer te knorren. 

Na het ontbijt weer honger

Dat je zo snel na je ontbijt weer honger hebt, daar is volgens voedingscoach Maarten de Jong van EnergizeMe een logische verklaring voor. Aan 24Kitchen legt hij uit dat dat te maken heeft met wat je ’s ochtends naar binnen werkt. En dat is geen leuk nieuws voor zoetekauwen. Hoe meer suiker er in je ontbijt zit, hoe sneller je opnieuw trek krijgt. Dat komt omdat suikers snel in je lichaam worden opgenomen en in je bloed terecht komen. Hierdoor schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Om die snelle stijging op te lossen maakt je lichaam het hormoon insuline aan. Hierdoor wordt de suiker in je bloed door je cellen opgenomen. Dat is op zich heel handig, maar die snelle daling na de piek in je bloedsuikerspiegel zorgt voor een suikerdip. En dat maakt dat je zo snel na je ontbijt weer opnieuw honger krijgt. 

Lees ook: Wanneer heb je eigenlijk een ‘normale’ bloedsuikerspiegel?

Een goed ontbijt 

Maaltijden vol geraffineerde suiker en eten dat snel opgenomen en verteerd kan worden, zorgt er dus voor dat je sneller honger krijgt. Daarom kun je zoet beleg en gesuikerde ontbijtgranen beter laten staan. In plaats daarvan adviseert Maarten de Jong om te ontbijten met producten met meer eiwitten, vetten en vezels. Denk bijvoorbeeld aan volle yoghurt met vette noten, zoals walnoten, gecombineerd met fruit. Of volkoren boterhammen met roomboter, ei, avocado of volvette kaas. De yoghurt, roomboter en volvette kaas bevatten daarnaast bijna geen melksuiker en zorgen sneller voor een vol gevoel. Door de hoge hoeveelheid vet vertragen deze producten de vertering van koolhydraten. Ook hierdoor zit je langer vol en graai je dus niet voor de lunch al in de snoeppot. 

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!  

Bron | 24Kitchen
Beeld | iStock

Margriet 45 ligt nu in de winkel! Met deze week: een powerplan voor 50+, tips om zelf je haar te kleuren, een interview met Robert ten Brink en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant