Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zelf sushi maken? Zó doe je dat

sushi-rollen.jpg

Sushi? Heerlijk! En ook leuk om zelf te maken. Lijkt het je lastig? Bekijk dan deze video: een handige workshop sushi maken.

In onderstaande video van Allerhande krijg je alle ins en outs.

 

Wat je wil weten over sushi

  • Sushi betekent letterlijk: ‘azijn toegevoegd.’ Aan de rijst die voor sushi wordt gebruikt, is vaak een mengsel toegevoegd van rijstazijn, suiker en een beetje zout. Elke sushi heeft zijn eigen benaming, afhankelijk van de vorm of manier waarop hij is gerold, zoals maki, nigri, gunkan en handroll. Bij sushi wordt sojasaus, wasabi en ingelegde gember gegeten; dip de sushi voorzichtig in de sojasaus en daarna in de wasabi (pas wel op, want die is scherp van smaak). Een plakje ingelegde gember is lekker tussen het eten van verschillende sushi’s door; daardoor proef je de (andere) smaak van de volgende beter.
  • Groene thee is de traditionele drank bij sushi. Sushi eten zonder groene thee erbij is ondenkbaar. Eén slokje thee na een sushi neutraliseert, waardoor de smaakpapillen weer frank en vrij klaar zijn zijn voor de volgende ronde. Saké wordt alleen vooraf gedronken door de Japanners.
  • Goed om te weten: eetstokjes mogen in Japan nooit plat op tafel liggen. Ze horen op een houdertje netjes tegen elkaar aan te liggen met de puntjes iets naar rechts wijzend. Naar links betekent ongeluk voor de Japanners. Leuke tip: vind je het lastig om met stokjes te eten? Dat is dit dé gouden tip.
  • Een rol sushi wordt bijna altijd in acht aparte stukjes gesneden.
  • Een Itamae is een kok in een Japanse keuken of de chef van een groot restaurant.

Benieuwd naar meer leuke weetjes over sushi en de Japanse etiquette? In deze leuke infografic schotelen we je ze voor.

Nog meer sushi

Ook lekker is deze sushi van banaan met Nutella.

Video | Allerhande
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Deze video wil je niet missen

Handig: zó verwijder je in een handomdraai glitternagellak van je nagels.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant