Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Hoe kun je hard fruit sneller laten rijpen?

fruit.jpg

Geen tijd om een week te wachten tot die keiharde mango, avocado of kiwi eetbaar is? De truc met de banaan in de zak werkt echt!

De bekende truc uit grootmoeders keuken werkt echt: als je onrijp fruit samen met een rijpe banaan in een plastic zak stopt en deze goed afsluit, is al het fruit binnen twee dagen klaar om te eten. In elk geval komt het er een stuk zoeter en sappiger uit dan wanneer je het aan de lucht op de fruitschaal laat rijpen.

Goed gasje

Dat komt omdat rijpende bananen veel etheen produceren. Dit gas zet vruchten aan tot een versnelde rijping. Althans, de vruchten die voor dit gas gevoelig zijn. Klein fruit, zoals aardbeien, frambozen en kersen, reageert nauwelijks op het gas. Maar appels, peren, nectarines, perziken, mango’s, avocado’s en ander groot fruit doen dat juist wel (en bananen zelf ook). Ook werkt het goed bij tomaten en komkommers. Overigens produceren appels ook veel etheen, dus bij gebrek aan bananen kun je onrijp fruit ook in een zak met appels stoppen.

Prikken in je avocado

Naast de truc met de banaan is er nog een andere manier om fruit sneller te laten rijpen: door het een beetje te beschadigen. Als je bijvoorbeeld een gaatje in een avocado prikt, gaat de vrucht rond de ‘wond’ etheen produceren, wat een algehele versnelde rijping opwekt. Maar pas wel op, want omgekeerd geldt hetzelfde: rotte of beschadigde vruchten moet je snel van de fruitschaal verwijderen als je niet wilt dat andere vruchten sneller rijpen.

Ben ik al bruin?

Een derde manier om af te rekenen met groen en keihard fruit: leg het in de zon. Bij hoge temperaturen verlopen biologische processen sneller, en dat geldt ook voor rijping.

Bron | Trouw

Meer over fruit

Raak je verstopt van bananen?

5 redenen om dagelijks een kiwi te eten

Avocado’s: 6 redenen om ze vaker te eten

Ook interessant