Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Áha, dus zó eet je een tompouce!

tompouce.jpg

Heerlijk, die zoete traktatie, maar hoe eet je nu een tompouce zonder al te veel geknoei? In het boek Fooddetective. Beroemde gerechten en hun verhaal geven Marian Mudder en Daniëlle Hermans een aantal verschillende technieken prijs.

6 manieren om een tompouce te eten

1. Eet de verschillende onderdelen apart op. Vergeet niet het lekkerste voor het laatst te bewaren. Wat het lekkerste is, mag je zelf bepalen.

2. Haal de bovenkant van de tompouce eraf en smeer de room gelijkmatig op de boven- en de onderkant.

3. Leg de tompouce op z’n zij voordat je hem gaat eten. Zo blijft de pudding beter op z’n plaats.

4. Prik met je vork loodrecht in de glazuurlaag en schuif het vorkje vervolgens voorzichtig opzij waardoor je door de laag heen snijdt en de room mooi op zijn plek blijft zitten.

5. Haal de bovenkant eraf en leg deze onder de onderkant. Zo bereik je alle lagen in een keer.

6. Hak met je vorkje kleine vierkantjes uit je tompouce zodat je bord vol ligt met minitompoucen en prik die op je vorkje.

Overigens heeft ook (sport)journalist, columnist en dichter Nico Scheepmaker (1930 – 1990) eens een handleiding voor het eten van een tompouce geschreven. Zijn conclusie: een tompouce moet je niet éten, maar demonteren.

Waar komt de tompouce vandaan?

Heb je je ooit afgevraagd waar de naam ‘tompouce’ vandaan komt? De dwerg Charles Sherwood Stratton vormde de inspiratie vormde voor dit zoete gebakje. Charles was 63,5 centimeter lang en trad in een circus op onder de naam General Tom Thumb. In 1844 en 1845 reisde het circus door Europa. Ook Nederland werd bezocht. Het verhaal gaat dat een Amsterdamse bakker geïnspireerd raakte door de dwerg en een gebakje naar hem vernoemde: de tompouce, de Franse benaming voor Klein Duimpje.

Zo bestel je een tompouce in het buitenland

Ook in Frankrijk is er een gebakje dat verdacht veel op de tompouce lijkt, de millefeuille. Het verschil met de ‘Nederlandse’ tompouce is dat het wit glazuur heeft en in plaats van rechthoekig meestal vierkant is. In Italië heet het gebakje millefoglie, en de Amerikanen, Zweden en Noren noemen het respectievelijk napoleon, Napoleonbakelse en napoleonskake. De Engelsen hebben het over custard slice, dfood-detectivee Australiers over vanilla slice en de Duitsers en Oostenrijkers zeggen Cremeschnitten.

Bron | Fooddetective. Beroemde gerechten en hun verhaal

Ook leuk om te lezen

Bekijk ook

Je hebt het vast weleens meegemaakt. Nadat je jouw foundation en/of concealer netjes aangebracht hebt, wil je aan de slag met oogschaduw. Maar in plaats van dat je oogschaduw netjes op je ooglid terechtkomt, dwarrelt de poeder van je kwastje af. Het resultaat: vlekken onder je ogen. Gelukkig weet beauty-expert Carmen raad, zij legt uit hoe je glitteroogmake-up aanbrengt zonder – al te veel – te morsen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant