Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zo bewaar je een (geopende) fles wijn

wijn.jpg

Het is misschien niet de eerste plek waaraan je denkt als je een geopende fles rode wijn wilt bewaren, maar toch blijft wijn, óók rode, het langst houdbaar in… de koelkast!

Volgens wijnexpert Jancis Robinson, schrijfster van het boek The 24-Hour Wine Expert, is de koelkast de beste bewaarplek voor wijn. Maar rode wijn in de koelkast? “Jazeker! Het is misschien een beetje vreemd, zeker voor een beaujolais en een pinot noir, maar het brengt hun fruitsmaak goed naar boven. Zelfs volle wijnen als cabernet sauvignon, shiraz en een malbec worden beter als ze koeler worden geserveerd dan we gewend zijn.”

Koele kamer

“Het advies om ze bij kamertemperatuur te serveren dateert van de tijd voordat de centrale verwarming werd uitgevonden. Denk nu liever aan koel dan aan koud, zoals 17 of 18 graden. Als je plek hebt in je koelkast, bewaar de geopende flessen dan daar, maar haal de volle, rode wijnen er op tijd uit en bewaar deze in een koele kamer.”

Robinson heeft nog een aanvullende tip: “Schenk de glazen niet te vol, zeker niet op een warme dag, want dan zal de wijn nog sneller opwarmen.”

Hoe zit het met witte wijn en rosé?

Robinson vindt dat de meeste witte wijnen en rosés te koud worden geserveerd. “De kans is groot dat je deze wijnen de hele dag al in de koelkast hebt bewaard. Hierdoor verliest witte wijn zijn smaak, vooral een rijke met eiken gerijpte Bourgondische wijn. Zelfs een pinot grigio smaakt dan naar niks. Ook rosé moet koud worden geserveerd, maar een paar uur in de koelkast bewaren, is meer dan genoeg.”

Bubbels

“Bubbels moeten goed koud worden bewaard,’’ aldus Robinson. “Anders vliegt de kurk er met een enorme knal uit. En wist je dat een champagneflûte en een champagnecoupe niet meer van deze tijd zijn?” De beste manier om champagne te serveren, is volgens de wijnexpert een tulpvormig wittewijnglas.

Soms wordt beweerd dat een theelepel in de flessenhals van een champagnefles ervoor zorgt dat je bubbels op een goede manier bewaart. Volgens Robinson is hier geen wetenschappelijk bewijs voor. Zij adviseert een goede champagnestopper te gebruiken.

Hoe lang bewaren?

“Het hangt van de soort af hoe lang je wijn kunt bewaren. De meeste verliezen na twee, drie dagen hun smaak. Als de smaak nog goed is, kun je de wijn drinken. Smaakt de wijn naar azijn of kurk, dan moet je ’m wegdoen. Als je nog restjes hebt die goed smaken, bewaar ze dan als ijsblokjes in de vriezer. Zo kun je ze altijd gebruiken bij het koken.

Bron: The Guardian

Ook interessant