Eten

Frisse voorjaarstaart met rabarber

rabarbertaart2.jpg

Het is lente! We krijgen meteen zin om een frisse en gezonde voorjaarstaart te bakken. Lekker, van Hollandse rabarber, want dat ligt ook weer in de schappen!

Rabarber is een groente en geen fruit, als zou je al snel anders denken omdat het bijna altijd wordt verwerkt tot compote of zoete nagerechten. In rabarber zit vooral magnesium, kalium, wat calcium en B-vitamines.

Dit heb je nodig (4-6 personen):rabarbertaart

500 g rabarberstengels in blokjes
95 g kristalsuiker (of palmsuiker, dit heeft een lagere glycemische index)
250 g bladerdeeg (eventueel kant-en klaar uit de diepvries)
90 g yoghurt
45 g amandelpoeder
1 ei
1 zakje vanillesuiker (of vanillepoeder als je minder suiker wilt)
3 cm gemberwortel
beetje boter om de taartvorm mee in te vetten

Zo maak je het:

Schil 500 g rabarberstengels en snijd ze in blokjes. Doe de rabarberblokjes met 50 g kristalsuiker in een kom en laat ze 1 uur staan zodat hun vocht vrijkomt. Vet een lage taartvorm in met wat boter (of gebruik bakpapier) en bekleed het met het bladerdeeg. Verhit de heteluchtoven tot 180ºC (gewone oven 200ºC).

Roer in een kom 90 g yoghurt, 45 g amandelpoeder, 1 ei, 1 zakje vanillesuiker en 15 g kristalsuiker door elkaar. Schil en rasp 3 cm gemberwortel en roer het raspsel door het amandelmengsel. Schep het amandelmengsel op het deeg en strijk het met de bolle kant van een lepel uit tot een gladde laag.

Laat de stukjes rabarber uitlekken en verdeel ze gelijkmatig over de amandelvulling. Strooi er 30 g kristalsuiker over en bak de taart 20-25 min. op 180ºC. Serveer lauw of koud.

Ook interessant