Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Het gif op aardbeien kan geen kwaad, maar dit misschien wel

aardbeien-gezond.jpg

Vorig jaar ging er een zorgwekkend bericht de ronde dat aardbeien zes keer ‘giftiger’ zouden zijn dan ander fruit. Dit vanwege het zogeheten cocktaileffect. Maar volgens het RIVM, dat het slanke fruit nog eens nader heeft onderzocht, kunnen we veilig aardbeien blijven eten. Toch zijn er nog vragen over het stapelingseffect van verschillende bestrijdingsmiddelen op onze gezondheid.

Vorig jaar bleek dat er op aardbeien veel verschillende soorten bestrijdingsmiddelen kunnen zitten. Per bestrijdingsmiddel voldeed alles aan de norm, maar het was maar de vraag of het ook nog veilig is als je alles bij elkaar optelt. Dus de cocktail van bestrijdingsmiddelen zou wel een risico voor de gezondheid kunnen geven, terwijl bij één middel dat niet het geval is.

De conclusie van het Voedingscentrum toen was dat de cijfers geen aanleiding gaven om een van de allerslankste vruchten te laten staan. Wel waren er nog onzekerheden, omdat nog niet alles bekend was.

Nieuw onderzoek: geen gezondheidsrisico

Inmiddels heeft het RIVM het risico van aardbeien nader onderzocht, in opdracht van het ministerie van VWS. Het RIVM bekeek daarvoor monsters van aardbeien uit de periode 2014 tot en met 2016. Hoeveel resten van verschillende bestrijdingsmiddelen zaten erop? En hoeveel krijg je dan bij elkaar opgeteld binnen als je meer dan een kilo aardbeien per dag eet? Hieruit volgde dat bij vrijwel alle monsters het gezondheidsrisico niet waarschijnlijk was. Bij één monster was er mogelijk wel een risico, maar dit kwam door een hoog gehalte van het bestrijdingsmiddel iprodion, een stof die inmiddels verboden is.

Op basis van dit nieuwe onderzoek concludeert het RIVM dat het eten van aardbeien niet leidt tot een gezondheidsrisico. Even los gezien van de andere producten die je eet op een dag…

Vragen over stapelingseffect

Wel geeft het RIVM aan dat er nog steeds enkele onzekerheden zijn. Mensen eten niet alleen aardbeien, maar diverse soorten groente en fruit en ander voedsel. Zo kun je verschillende soorten restjes bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen. En op één soort voedsel kunnen ook weer meerdere soorten bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Je krijgt dus gelijktijdig vanuit diverse bronnen meerdere van deze stoffen binnen. Dit stapelingseffect noem je de cumulatieve blootstelling.

Wat het effect van deze cumulatieve blootstelling precies is op onze gezondheid is heel lastig te bepalen. Het RIVM heeft een inschatting gemaakt voor stoffen die effect kunnen hebben op de schildklier en het zenuwstelsel. Maar er kunnen nog meer effecten zijn op weer andere organen in ons lichaam. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) werkt aan een verdere verfijning en indeling van bestrijdingsmiddelen om ook al deze cumulatieve effecten mee te nemen. Voor zover we nu weten en er naar cumulatieve risico’s is gekeken, lijkt er geen gezondheidsrisico te zijn. Maar hier wordt nog steeds onderzoek naar gedaan.

Meer voordelen dan nadelen

Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum, benadrukt dat er geen reden is om wat voor soort groente en fruit dan ook te laten staan. “De gezondheidsvoordelen van het eten van groente en fruit zijn groot. Eet je er genoeg van, dan verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2. Dit weegt ruimschoots op tegen de mogelijke gezondheidsrisico’s van restjes bestrijdingsmiddelen.”

Wie geen groente of fruit met chemische bestrijdingsmiddelen wil eten, kan volgens het Voedingscentrum kiezen voor biologische producten.

Bron | Voedingscentrum, iStock (foto)

Lees ook

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant