Eten

Karamel-zeezout: hier komt de populaire combinatie vandaan

karamel-zeezout.jpg

Ben jij ook zo dol op de combinatie van karamel-zeezout? Dan ben je niet de enige. Dit gouden duo is inmiddels niet meer weg te denken, maar hoe werd dit in redelijk korte tijd ineens zo populair?

Het zit tegenwoordig in allerlei chocoladerepen en je kunt het zelfs in je koffie krijgen: karamel-zeezout. Waar komt deze combinatie eigenlijk vandaan?

Een gewaagde combinatie

Inmiddels is een salted-caramel, ofwel gezouten karamel, variant in zoetigheden niet meer weg te denken. Toch werd het voorheen alleen door een paar patissiers en sterrenchefs gebruikt, omdat deze combinatie van zout en zoet toch wel erg gewaagd was. 

De oorsprong van het gouden duo

Het schijnt dat Franse patissier Henri Le Doux al eind jaren 70 begon te experimenteren met deze spannende smaakcombinatie. Dit deed hij door een klontje gezouten boter aan zijn, toen al bekende, karamel toe te voegen. Dit bleek een groot succes, waardoor zijn caramel au beaurre salé een echt Bretoens streekproduct werd. Collega-patissier Pierre Hermé kon na deze hit natuurlijk niet achterblijven. Hij besloot in de jaren 90 zijn macarons met karamel-zeezout te vullen, en ook dit ging als warme broodjes over de toonbank. Vanaf toen werd deze combinatie steeds populairder en kwam het uiteindelijk via luxe banketbakkers ook bij de grote fabrikanten terecht. 

Karamel zeezout in het schap

Pas in 2008 was Häagen-Dazs, een bekende ijsfabrikant, de eerste die de karamel-zeezout combinatie in het schap van de supermarkt introduceerde. Vlak daarna volgde Starbucks met een gezouten karamel chocolademelk. En ook Tony’s Chocolonely kon natuurlijk niet achterblijven, en maakte deze heerlijke combinatie razend populair in Europa. En tot op de dag van vandaag raken we maar niet op de smaak uitgekeken. De gezouten karamelreep van dit merk is namelijk nog steeds de bestseller. 

Lees ook: Zo maak je deze heerlijke chocoladetaart met zoute karamel (zónder oven!)

Zwak voor karamel-zeezout

Kun je jezelf maar met moeite beheersen als je iets met karamel-zeezout voorbij ziet komen? Dan kun je daar dus eigenlijk niks aan doen. Volgens wetenschappers heeft deze smaakcombinatie namelijk invloed op ons brein. De vet, suiker en zout hebben afzonderlijk al een chemische reactie die je hersenen prikkelen, en een mix van deze drie in een karamel zeezout product werkt dus nog verslavender. Je kunt er dus niks aan doen, dat je maar niet kunt stoppen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron|24Kitchen
Beeld|iStock

Ook interessant