Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Herfstbaksel: appel-fudgescones met bramenjam

sconie.png

Esther Sijben is een van de zes winnaars van de Margriet Bakwedstrijd. Haar chocolade-cheesecake verschijnt elke verjaardag op tafel. Ze bakt graag brownies, wafels, muffins en cakes met wisselende smaken. En voor hartige kaastaarten is ze ook altijd in. “Eigenlijk bak ik elk weekend wel. Zelf maken is leuk, lekker, gemakkelijk en een ideale gezinsactiviteit. Mijn recepten zijn daarom nooit ingewikkeld en hebben geen lange bakduur. Deze scones bedacht ik nadat we tijdens een wandeling door de duinen bramen hadden geplukt. Ik heb ze bij thuiskomst gemaakt met ingrediënten die voor handen waren. Ze zijn heerlijk bij de koffie of thee. De jam en clotted cream serveer ik apart in mooie schaaltjes. En ik strooi wat fijngesneden fudge over de room.”

Wat heb je nodig voor 8 scones

– 50 g roomboter, gesmolten
– 225 g zelfrijzend bakmeel + extra voor bestuiven
– 1 friszoete kleine handappel in blokjes (delcorf)
– snufje zout
– 50 g fijne tafelsuiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 1/2 tl kaneel
– 1/4 tl kardemom
– 1/4 tl nootmuskaat
– 6 blokjes karamelfudge, in kleine stukjes
– 125 ml melk + extra om de scones mee te bestrijken bij het serveren
– 1/3 potje bramenjam
– 1 tl kaneel
– clotted cream (of een mengsel 125 ml slagroom en 125 g mascarpone)
– extra blokjes fudge, in kleine stukjes

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C (elektrische oven: 200°C). Meng de boter door het zelfrijzend bakmeel tot een fijne kruimelstructuur. Voeg de appelblokjes, zout, suiker, specerijen en fudge toe en meng. Doe de melk erbij en meng goed totdat een samenhangend deeg; kneden hoeft niet. Bestrooi het werkoppervlak met meel en leg het deegmengsel erop. Zorg dat het deeg 3 cm dik is. Snijd of steek 8 scones uit. Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met melk. Bak in ongeveer 20 min. goudbruin (schrik niet als de fudge eruit lekt, er blijft nog genoeg in zitten) en laat op een draadrek afkoelen. Meng ondertussen de bramenjam met de kaneel en de slagroom met de mascarpone en serveer die met de nog warme scones.
Bereidingstijd: 15 min. + 20 min. bakken

Dit recept is een van de zes recepten van de bakwedstrijd. Klik hier om op dit recept te stemmen. 

Ook interessant