Eten

Herfstbaksel: Pruimen-appelclafoutis

pruim1.png

Marjon Orbons is een van de zes winnaars van de Margriet Bakwedstrijd. Sinds haar twaalfde bakt ze al, meestal op vrijdagmiddag. Eerst was dat cake in allerlei varianten, maar inmiddels is haar smaak verschoven naar baksels met vers fruit. “Fris en een beetje ‘klef’, zoals deze clafoutis. Maar bijvoorbeeld ook appeltaart of worteltjestaart. Ik kies bij voorkeur voor recepten die simpel, fruitig en kleurrijk zijn. Met heel weinig iets lekkers maken is de kunst.” Het ideale moment om van de clafoutis te genieten? “Meteen als hij uit de oven komt! Hij is heerlijk als dessert, doet het goed bij de thee, maar smaakt op een herfstige namiddag ook lekker bij een glaasje port.”

Wat heb je nodig voor 6 personen

– 10-15 pruimen en evt. 1 appel
– 1 tl kaneel
– 100 g tarwebloem
– 100 g suiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 4 eieren
– 400 ml melk
– mespunt zout
– extra nodig: grote ovenschaal, roomboter om in te vetten bij het serveren
– slagroom

Bereiden

Verwarm de oven voor op 190°C. Vet de ovenschaal in met roomboter. Halveer de pruimen en ontpit ze. Snijd de appel in kleine stukjes. Leg de pruimen met de bolle kant naar beneden in de schaal, tot de bodem helemaal bedekt is. Leg de stukjes appel daartussen. Bestrooi het fruit rijkelijk met kaneel. Meng in een grote kom de tarwebloem, suiker, vanillesuiker en eieren. Voeg de melk en een mespunt zout toe en roer met een garde tot een mooi beslag. Giet dat over het fruit in de schaal en zet de schaal ongeveer 40 min. in de oven totdat het deeg een mooi korstje heeft. Serveer de clafoutis lauwwarm met poedersuiker en eventueel een schep slagroom als dessert. Ook lekker bij de thee of met een glaasje port.
Bereidingstijd: 15 min. + 40 min. bakken

Dit recept is een van de zes recepten van de bakwedstrijd. Klik hier om op dit recept te stemmen. 

Ook interessant