Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Herfstbaksel: Kruidige cognac-appelmoestaart

appelmoes2.png

Mandy en Diny zijn maken deel uit de zes winnaars van de Margriet Bakwedstrijd. Diny: “Omdat Mandy niet houdt van traditionele appeltaart kwam ik op het idee om te bakken met appelmoes. Ik kwam tussen mijn kookboeken een notitie tegen over een kruidige variant en ben gaan experimenteren. Het was nog lekker ook!” Mandy: “Mijn moeder de fanatiekste en meest bedreven bakker van ons twee. In een handomdraai maakt ze de lekkerste taarten, cakes en toetjes. Zelf ben ik meer van de styling en presentatie en dat was bij dit recept een mooie aanvulling. De appelmoestaart decoreer ik graag met poedersuiker, die steekt mooi af bij de bruine kleur van de specerijen. Uit bakpapier knip ik verschillende stersjablonen, zodat die mooi wit kleuren.”

Benodigheden voor 6-8 personen

– 125 g roomboter
– 200 g suiker
600 g appelmoes (bij voorkeur zelfgemaakt, maar je kunt ook appelmoes uit een pot gebruiken)
– koekkruiden*
– gemalen kaneel*
– gemberpoeder*
– vanille-extract*
– cognac*
– 2 eieren
– 2 tl baking soda
– 300 g bloem
– 160 g rozijnen

* Voeg de koekkruiden, kaneel, gemberpoeder, vanille-extract en cognac naar smaak toe. 1/8 tl koekkruiden, 2 tl gemalen kaneel, 1 tl gemberpoeder, 1 tl vanille-extract en 2 eetlepels cognac geven de taart een licht kruidige smaak.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een taartvorm in met boter en bekleed deze vervolgens met bakpapier. Zo krijg je de taart straks moeiteloos uit de vorm. Voeg de suiker, koekkruiden, kaneel, gember, vanille en cognac toe aan de appelmoes. Proef of de appelmoes naar je zin is en voeg evt. extra specerijen toe. Smelt de boter in een grote steelpan op matig vuur en roer zo nu en dan. Voeg de appelmoes-met-specerijen en de eieren toe en roer opnieuw goed. Doe de baking soda er met je vingers bij, zodat je klontjes kunt fijnknijpen. Voeg de bloem en de rozijnen toe en roer totdat alles goed is gemengd. Doe het ‘glazige’ mengsel in de taartvorm en bak de taart in circa 45 min. in het midden van de oven bruin en gaar. Haal de taart uit de oven en laat deze 60 min. afkoelen. Haal uit de vorm en laat verder afkoelen. Versier met poedersuiker.
Bereidingstijd: 15 min. + 45 min. bakken en 1 uur afkoelen

Dit recept is een van de zes recepten van de bakwedstrijd. Klik hier om op dit recept te stemmen. 

Ook interessant