Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Helemaal hip: zó zet je koffie met de chemex!

koffie-zetten-met-de-chemex.jpg

De ouderwetse filterkoffie is helemaal terug van weggeweest. Deze koffie wordt bereid zoals oma het vroeger deed, maar dan wel op een laboratoriumachtige wijze met mooie brouwapparaten, zoals bijvoorbeeld met de chemex. Nieuwsgierig hoe je hiermee koffie zet? 

De chemex is een ontwerp uit 1941 van de Duitse chemicus Peter Schlumbohm (1896 – 1962) en maakt sinds 1944 deel uit van de permanente collectie van Museum of Modern Art (MoMa) in New York. Je kunt met dit object ouderwetse filterkoffie maken. Dus koffiebonen malen, water opgieten en doorlopen maar.

Wat heb je nodig?

  • 60 g gemalen koffie
  • 1 liter water (afgekoeld naar 88 – 90 °C)
  • chemex (klik hier voor verkoopadres)
  • een ketel om het water mee op te gieten (mag ook klein schenkkannetje zijn)

Zo werkt het!

1. Plaats de speciale filter in de chemex en spoel hem door met water zodat de koffie niet naar papier gaat smaken.

2. Maal 15 g koffiebonen zo grof als suiker. Voor 60 g gemalen koffie heb je 1 liter water nodig. Dus 15 g voor 250 ml, 12 g voor 200 ml etc. De doorlooptijd mag niet langer zijn dan vier minuten.

3. Doe de koffie in de filter, maar vergeet het water dat vanwege het doorspoelen in de chemex is gekomen niet weg te gooien.

4. Schenk voorzichtig in het midden 30 ml water op de koffie, in een constante straal, en laat het 30 seconden bloomen (opwellen).

5. Schenk langzaam vanuit het midden het resterende water op en maak cirkels waarbij je ongeveer 1 centimeter van de rand af schenkt.

6. Tik op het filter om de koffie die bovenaan de rand zit naar beneden te laten vallen, zodat je een intensere smaak krijgt.

Bekijk ook onderstaande video hoe deze zetmethode werkt!

Hoe zet jij je koffie het liefst? 

Bron | De Koffiefilters brew guide

Ook interessant