Eten

Heerlijke vakantierecepten

recepten.jpg

vakantiereceptenAan het begin van een lange zonnige zomer is het heerlijk buiten eten. Krijgt u daar ook zo’n zin in vakantie van? Met deze gerechten uit Engeland, Scandinavië en Portugal komt u alvast in de stemming.

Uit Engeland
Fish and chips met kruidendip
600 g gemengde stevige, graatloze witvisfilet, bijv. kabeljauwhaas en zeewolffilet, in gelijke grove stukken
2 eieren
4 el melk
sap van 1 citroen
100 g bloem
200 g paneermeel
2 tl lemon pepper seasoning
zout
plantaardige olie om in te bakken
1 zak chips vinegar & salt
voor de kruidendip
100 ml zure room
2 el mayonnaise
3 el dille, fijngehakt
1 el munt, fijngehakt

Dep de vis droog. Klop de eieren los met de melk. Zet aparte diepe borden naast elkaar met citroensap, bloem, het eier-melkmengsel en ten slotte één met paneermeel, vermengd met de lemon pepper seasoning en zout naar smaak. Doop de stukken vis rondom in het citroensap en wentel ze stuk voor stuk door de bloem. Leg alle stukjes bij elkaar op een bord. Doop ze daarna stuk voor stuk rondom in het eier-melkmengsel en wentel ze meteen door het paneermeel. Ga door tot alle stukjes vis een mooi paneerlaagje hebben. Verhit een ruime hoeveelheid plantaardige olie in een wok of braadpan. Bak ± 5 stukjes vis tegelijk goudbruin en gaar en neem met een schuimspaan uit de olie. Laat uitlekken op keukenpapier. Klop intussen de ingrediënten voor de dip door elkaar. Verdeel de chips over 4 kommetjes. Meng zure room met mayonaise en de verse kruiden. Verdeel de vis over verwarmde borden en zet er een bakje chips en een kommetje met kruidendip op.
Bereidingstijd: ± 45 min.

Uit Scandinavië
Aardappel-ansjovisschotel
8 middelgrote nieuwe aardappels
7 ansjovisfilets in olie, uitgelekt
60 g zachte boter of margarine
2 sjalotjes, in dunne ringen
200 ml slagroom
2 sneetjes (oud) brood
½ bosje peterselie

Verwarm de oven voor op 180ºC. Boen de aardappelen schoon en snijd ze met een kaasschaaf in dunne plakken. Meng in een hakmolentje 3 ansjovisfilets met 50 g van de boter. Vet vier eenpersoons ovenschaaltjes dun in met ansjovisboter. Leg afwisselend laagjes aardappel, vlokjes ansjovisboter en uiringen in de schaaltjes tot ze bijna vol zijn, eindig met aardappel. Verdeel de slagroom over de schaaltjes. Hak het brood samen met de peterselie fijn en verdeel over de schaaltjes. Leg bovenop een ansjovisfilet en de rest van de boter. Laat in ± 40 min. gaar worden in de oven.
Bereidingstijd: ± 20 min. + 40 min. oventijd

Uit Portugal
Olijven-kruidenbroodje met groenten en lamsvlees van de grill
1 middelgrote aubergine, in dunne lengteplakken
versgemalen peper, zout
300 g lamsbout zonder bot, in 8 dunne plakken
75 ml olijfolie
1 grote knoflookteen, fijngehakt
1 el verse rozemarijnnaaldjes, fijn gehakt
1 el verse tijmblaadjes
4 olijven-kruidenbroodjes, opengesneden
1 gele paprika, in ringen
1 courgette, in schuine plakken
voor de dressing
4 el olijfolie
2 el rode port
1 el balsamicoazijn
1 el vloeibare honing

Bestrooi de aubergine met zout en laat 10 min. staan. Klop een marinade van 50 ml van de olie, de knoflook, de kruiden en peper naar smaak en marineer hierin het vlees 20 min.. Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Verhit een grillpan en rooster de binnenkanten van de broodjes. Dep de aubergine droog en bestrijk alle groenteplakken met de rest van de olie. Grill de groenten beetgaar en leg apart. Neem het vlees uit de marinade en grill 1 min. per kant*. Beleg de onderhelften van de broodjes met het vlees en de groenten en besprenkel met dressing. Dek af met de broodkapjes. Serveer de rest van de dressing er apart bij.
Bereidingstijd: ± 40 min.

Ook interessant