Eten

Heerlijke stroopkoeken

stroopkoeken-jpg.jpg

Stroopwafels en honingkoeken geuren je tegemoet op iedere markt. Nu komt deze verleidelijke geur uit eigen keuken!

Honingkoeken (± 10 stuks)
25 g verse gist (of 1 zakje gedroogde gist)
4 el lauwe melk
125 g boter of margarine
200 g bloem
50 g maïzena
75 g witte basterdsuiker
1 ei, losgeklopt

Voor de vulling
150 g kruidenhoning
150 g bruine suiker
75 g boter
½ tl kaneel

Bereiding
Los de gist op in de lauwe melk en laat 10 min. staan tot de melk begint te schuimen. Smelt de boter en meng deze samen in een kom met de melk, gist, bloem, suiker en ei tot een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek.

Verhit voor de vulling de kruidenhoning met de basterdsuiker, de boter en de kaneel. Breng het mengsel even aan de kook en laat het afkoelen tot lauwwarm (de stroop moet warm blijven omdat deze anders te dik wordt).

Verwarm de oven voor op 150°C. Kneed het gerezen deeg even door en rol het uit tot een dunne plak van 2 mm dikte op een met bloem bestoven bakplaat. Steek er met een kopje of uitsteekvorm rondjes uit van 10 cm Ø. Leg de rondjes naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.

Rol de deegresten nogmaals uit tot een dunne plak en steek hier ook rondjes uit*. Bak de koekjes in ± 15 min. goudbruin in de oven en laat ze afkoelen. Bestrijk een koek met een flinke hoeveelheid stroop en druk er een andere koek op.

*De rondjes kunnen worden voorzien van een patroon door er voorzichtig met een bolzeef op te drukken.

Bereiden: ± 40 min. + ± 15 min. oventijd.

Ben je niet zo’n zoetekauw? Neem dan eens een hap van deze hartige koeken of geniet van krabkoekjes!

Ook interessant