Heb je nog fruit en groente over en weet je niet wat je ermee aan moet? Maak dan deze heerlijke en gezonde cake!
Ingrediënten:
1kopje geraspte zure appel (Granny Smith)
1kopje wortel (geraspt)
1kopje geraspte peer
1kopje kopje geraspte courgette
1tl kardemom
2tl geraspte, verse gember
1tl gemberpoeder
1tl nootmuskaat
1tl kaneelpoeder
1tl zout
1tl baksoda
1tl bakpoeder
2kopjes speltbloem
4grote eieren
2kopje gesmolten kokosolie (je kunt ook andere plantaardige olie of boter gebruiken)
2kopje bruine suiker
24ontpitte dadels geweekt in 1 kopje kokend water
Zo maak je het:
Vet een cakevorm in met gesmolten kokosolie of boter en bestuif met bloem.
Smelt de kokosolie op een laag vuurtje.
Mix de dadels en het weekwater in een blender tot je een gladde pasta krijgt.
Meng in een ruime kom de kokosolie met de dadelpasta, bruine suiker, eieren en een snuifje zout.
Zeef de speltbloem, meng met het zout, bakpoeder en baksoda.
Meng de bloemmengeling door de natte ingrediënten en mix tot er geen klontjes meer zijn.
Schep de geraspte groenten, fruit en gember door erdoor tot je een mooi homogeen beslag hebt.
Giet het cakebeslag in de cakevorm en bak de ‘harvest’ cake gedurende +/- 60 minuten op een op 175°C voorverwarmde oven. (Jennifer: “Ik bakte de cake enkel met hetelucht en zette de laatste 5 minuten de grill nog even op”).
De cake is gaar wanneer een tandenstoker die je in het midden steekt er proper uitkomt.
Laat de cake volledig afkoelen in de vorm voor je hem uit de oven haalt.