Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Heerlijk recept uit het Margriet kookboek: Groentesoep met zelf getrokken runderbouillon

soepmargriet.jpg

In de Moeder aller Kookboeken, Hét Margriet Kookboek, staan alle basisrecepten die je nodig hebt in de keuken. Op 21 maart verscheen alweer de 23ste druk. Dit is het favoriete recept van Karin Coenradi, redactie-assistente bij Margriet.

Groentesoep met zelf getrokken runderbouillon

(4 personen)

Voor de bouillon
• 250 g runderschenkel
• versgemalen peper, zout
• 1 tl gekneusde peperkorrels
• 1 blaadje laurier
• snuf gedroogde tijm
• stukje foelie
• enkele takjes peterselie en selderij
• schijfje citroen
• stukje wortel en prei
• citroensap

Voor de groentesoep
• blaadjes van 1 bosje bladselderij
• blaadjes van 1 bosje peterselie
• 1 dunne prei, in ringen
• hand bloemkoolroosjes
• hand kleine worteltjes, in plakjes
• 150 g doperwten (vers of diepvries)
• 1 blaadje laurier
• 1 tl gedroogde tijm
• 1 tl gedroogde basilicum
• 2 el boter of margarine
• 4 tomaten, in stukjes
• 40 g vermicelli
• 200 g rundergehaktballetjes

Zet voor de bouillon de schenkel met de rest van de ingrediënten op met 1½ liter koud water en breng aan de kook. Temper het vuur dan direct en schep het schuim uit de pan. Leg een deksel op de pan en laat de bouillon ruim 3 uur trekken op het laagste vuur. Zeef de bouillon en maak 
hem op smaak met peper, zout en citroensap. Snijd voor de soep de bladselderij en de peterselie fijn. Schep de groenten, op de tomaten na, om met alle bladselderij, een kwart van de peterselie, 1 tl peper, de laurier en de gedroogde kruiden. Verhit de boter in een soeppan en fruit het groentemengel 3-4 min. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Temper het vuur dan 
en voeg de tomaten en de vermicelli toe. Leg een deksel op de pan en laat de soep op laag vuur 20-30 min. zachtjes koken. Warm de laatste 15 min. de gehaktballetjes mee. Breng hem op smaak met zout en peper en bestrooi vlak voor het serveren met de rest van de peterselie. Lekker met soepstengels.

Bereidingstijd: ± 1 uur + ± 3 uur bouillon trekken

Het kookboek

Al 75 jaar is Hét Margriet Kookboek hét basiskookboek. Het geeft duidelijk antwoord op vragen als: hoe kook je aardappelen, hoe maak je boontjes en hoe bak je een appeltaart? Daarnaast biedt het volop praktische informatie over groenten, kruiden en specerijen, wijnen, keukengereedschap en meer. Met ruim duizend recepten uit onder andere de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken 
is er keuze genoeg voor doordeweekse gerechten én feestelijke maaltijden. Van bouillons 
en soepen, sauzen, eieren, kaas, vis, schaal- en schelpdieren, vlees, groenten en salades tot aardappelen, granen, pasta en rijst, desserts, gebak en brood. Hét Margriet Kookboek bevat onmisbare kennis voor zowel de beginner als de ervaren thuiskok en past perfect in elke keuken. € 19,99. Hier bestel je ‘m.

Ook leuk en interessant om te lezen

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op

Ook interessant