Dit verrukkelijke recept komt uit het nieuwe kookboek Heel Holland bakt mee! Zo maak je thuis roze koeken. Om je vingers bij af te likken, zo lekker.
Een pak roze koeken kunnen sommigen van ons gedachteloos in tien minuten leegeten, met als resultaat dat je behoorlijk misselijk bent. Zonde! Het grote voordeel van zelf bakken is dat je veel bewuster met dit lekkers omgaat en er echt van geniet. En als je er geen kleurige sprinkles over strooit, zijn ze vrij van chemische kleurstoffen. Bietensap kleurt de koeken heel verantwoord pretty pink.
Dit heb je nodig (voor 12 stuks)
200 g boter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
200 g witte basterdsuiker
geraspte schil van 1 citroen
1 tl vanille-extract
4 eieren
1 mespunt zout
200 g bloem + extra om te bestuiven
300 g poedersuiker
1 el bietensap
sprinkles (optioneel)
Bakplaat, muffinvorm met twaalf holtes en een elektrische handmixer
Zo maak je die heerlijke roze koeken
Deeg maken
Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet de muffinvorm in met boter en bestuif licht met bloem. Klop met de mixer de boter met de suiker licht en luchtig. Voeg citroenrasp, vanille-extract en één voor één de eieren toe, voeg steeds een volgend ei toe als het vorige is opgenomen. Zeef zout en bloem erboven en spatel dit er zo luchtig mogelijk doorheen.
De koeken (of eigenlijk cakejes) bakken
Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakvorm. Leg een ingevette bakplaat op de bakvorm (dit gaat het rijzen tegen, zodat de cakejes mooi plat blijven). Bak de cakejes in het midden van de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar. Verwijder na 10 minuten de bakplaat. Controleer met een satéprikker of ze gaar zijn, door in het midden van een cakeje een prikker te steken. Komt die er schoon en droog uit, dan zijn de cakejes gaar. Laat ze 5 minuten afkoelen in de vorm, stort ze er vervolgens uit en laat ze dan volledig afkoelen op een rooster.
Glazuur maken en de koeken versieren
Zeef de poedersuiker boven een kom. Voeg vervolgens het bietensap toe en voldoende heet water om een stevig, dik glazuur te krijgen dat heel langzaam uitloopt, het moet zo dik zijn als Griekse yoghurt. Snijd de afgekoelde cakejes, indien nodig, recht en bestrijk ze met een gelijkmatige dikke laag glazuur van 2-3 mm. Laat het glazuur iets drogen en versier naar smaak met (verschillende soorten) gekleurde sprinkles. Laat ten slotte helemaal drogen.
Over het boek: Heel Holland bakt mee: voor iedere fan die graag zelf wil bakken
Hoera! Heel Holland bakt is terug. Met Heel Holland bakt mee seizoen 5 kun je je ook dit seizoen thuis weer een deelnemer wanen van het allerleukste bakprogramma van Nederland. Behalve de technische uitdagingen waarvoor de kandidaten staan, bevat dit nieuwe bakboek ook een heleboel recepten voor andere ingewikkelde taarten en moeilijke koekjes. Met duidelijke foto’s, tips en uitleg, en recepten op elk niveau. Bakkers klaar? Bakken maar!