Er gaat niets boven de geur van vers brood! En al helemaal niet die van dit smakelijke soda bread met walnoten uit het heerlijke kookboek Heel Holland Bakt mee!
Over het brood: Irish soda bread wordt gebakken zonder gist, maar met baking soda. Let er wel altijd op dat er in het recept iets zuurs zit, zoals de karnemelk in dit recept, om de baking soda te activeren. Anders kan het baksel niet rijzen.
Dit heb je nodig:
100 g walnoten
50 g pompoenpitten
75 g geroosterd sesamzaad
100 g roggemeel
100 g volkorenmeel
100 g speltbloem
1 el suiker
2 tl zout
1,5 tl baking soda
250 ml karnemelk
2 el havervlokken
elektrische handmixer met deeghaken
Zo maak je het
Noten, pitten en zaden
Verwarm de oven voor op 190 °C. Verhit een droge koekenpan en rooster de walnoten in 3 minuten goudbruin en knapperig. Laat ze afkoelen op een bord en hak ze grof. Meng de pompoenpitten en het sesamzaad erdoor.
Deeg maken Doe roggemeel, volkorenmeel, speltbloem, suiker, zout en baking soda in een grote kom en meng ze met een garde. Maak een kuiltje in het midden, schenk de karnemelk erin en meng goed. Dit kan met de deeghaken van de elektrische mixer of met je handen.
Deeg vormen en bakken Voeg het noten-zadenmengsel toe, vorm een bal van het deeg en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met de havervlokken en snijd met een scherp mesje een kruis in het brood. Bak het brood in het midden van de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar. Serveer het warm (of koud) met boter en jam.
Eet smakelijk!
Over het boek: Heel Holland bakt mee: voor iedere fan die graag zelf wil bakken
Hoera! Heel Holland bakt is terug. Met Heel Holland bakt mee seizoen 5 kun je je ook dit seizoen thuis weer een deelnemer wanen van het allerleukste bakprogramma van Nederland. Behalve de technische uitdagingen waarvoor de kandidaten staan, bevat dit nieuwe bakboek ook een heleboel recepten voor andere ingewikkelde taarten en moeilijke koekjes. Met duidelijke foto’s, tips en uitleg, en recepten op elk niveau. Bakkers klaar? Bakken maar!