Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Heb ik last van voedselovergevoeligheid?

heb-ik-last-van-voedselovergevoeligheid.jpg

Last van je darmen, moe, migraine, jeuk… Ligt het aan iets wat je eet?

Of kan het ook iets anders zijn? Het is niet altijd makkelijk om voedselovergevoeligheid vast te stellen. Maar één ding is duidelijk, ga niet zomaar zelf een streng allergiedieet volgen.

Voedselallergie of –intolerantie is niet altijd makkelijk te herkennen. Zo kunnen mensen met dezelfde allergie heel andere klachten krijgen. Meestal zullen dat huid-, luchtweg- en maagdarmklachten zijn. Maar het komt ook voor dat er een andere oorzaak is voor het ontstaan van de klachten. Als je bijvoorbeeld door een allergie eczeem krijgt, kan het zijn dat je niet kan slapen door de jeuk. Je krijgt dan ook last van vermoeidheid, maar die vermoeidheid is niet direct ontstaan door wat je eet.

Schakel hulp in
Om zeker te weten of iemand overgevoelig reageert op voedsel, is onderzoek nodig. Denk je dat je overgevoelig bent voor bepaald eten? Ga dan naar je huisarts. Deze kan verschillende onderzoeken doen om de oorzaak te achterhalen. In sommige gevallen is het meteen duidelijk. Bijvoorbeeld omdat je altijd last krijgt van je darmen als je avocado’s eet. Of jeuk in je mond als je een appel oppeuzelt. Onderzoek is dan niet nodig.

Heb je volgens de arts inderdaad een voedselovergevoeligheid, dan is een bezoek aan de diëtist geen overbodige luxe. Want als je bepaalde voedingsmiddelen gaat vermijden, loop je het risico om tekorten op te lopen. Vooral als je denkt dat je allergisch bent voor een heel belangrijke voedingsstof zoals tarwe of melk. Met hulp van de diëtist kun je gezond eten en toch bepaalde triggers vermijden.

Alternatieve methoden
Er zijn ook alternatieve behandelingen die claimen dat ze voedselovergevoeligheid kunnen aantonen. Maar helaas, geen van deze behandelingen is via onderzoek betrouwbaar gebleken. Alternatieve onderzoeks- en behandelingsmethoden als bioresonantie volgens Mora, Touch for Health, de VEGA-test, haaranalyse en de sublinguale druppeltest zijn dus niet betrouwbaar. Dat geldt ook voor semi-wetenschappelijke methoden als de zogenaamde IgG4-bepalingen en leucocytentoxiciteittest.

Bron: Voedingscentrum.nl
Chantal van der Leest

Ook interessant