Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Hartige banketstaaf met bosui

hartige-banketstaaf-met-bosui.jpg

De bekende staaf eens op een andere verrassende manier!

Rond Sinterklaastijd liggen de winkels vol met banketletters en -staven met amandelspijs. Maar bij de meeste bakkers en slagers kun je al jaren hartige varianten bestellen.

Voorbereiding: 15 min.
Bereidingstijd: 45 min.
Aantal porties: 4

Ingrediënten
1 el verse tijmblaadjes
1 el kerriepoeder of pittige kruiden
4 bosuitjes, fijngesneden
zout
versgemalen peper
350 g grofgedraaid rundergehakt
6 plakjes hartige-taartdeeg ontdooid
1 eidooier, losgeklopt
1 el sesamzaad

Bereidingswijze
1. Verwam de over voor op 175 C. Kneed de kruiden, bosui en wat zout en peper goed door het gehakt.

2. Leg de deegplakjes overlappend tegen elkaar aan om een rechthoekige lap te vormen. Druk de naden goed dicht, zodat het één geheel wordt. Vorm een lange rol van het gehakt en leg die in het midden van het deeg.

3. Bestrijk de rand met een beetje eidooier en vouw het deeg om het gehakt heen. Leg de rol op een vel bakpapier op een bakplaat; met de vouwnaad naar beneden. Kwast ook de bovenkant in met eidooier en strooi de sesamzaadjes erover.

4. Schuif de bakplaat in het midden van de over en bak de banketstaaf in 45 minuten goudbruin en gaar. Laat de staaf iets afkoelen en snijd er dikke stukken van.

Tips!
Een soort supercaucijzenbroodje eigenlijk. Zelf maken is net zo makkelijk: een kwartiertje werk maar en de oven doet de rest. Het gehakt kun je kruiden met de specerijen die jij het lekkerst vindt. Het Marokkaanse kruidenmengels ras el hanout bijvoorbeeld, Turkse köftekruiden of garam massala-kerrie uit India. Heb je dat allemaal niet in huis, dan is gewoon kerriepoeder ook prima.

Een leuke traktatie op pakjesavond. Je kunt deze hartige staaf al eerder bakken en dan op een koele plek wegzetten (of invriezen). Even opwarmen in de oven, maar niet in de magnetron. Daarvan wordt de krokante deegkorst slap.

Bron
Dit recept komt uit het Kookschrift voor feestdagen van Yolanda van der Jagt, uitgeverij Mo Media, ISBN 9789057672682. Kijk ook op www.yolandavanderjagt.nl.

Ook interessant