Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Handig: zo zorg je ervoor dat je honing niet meer gaat kristalliseren

goed-honing.jpg

Voor je het weet is het gebeurd: je honing is gaan kristalliseren en nu heb je in plaats van vloeibare honing een kleverige brij. Hoe los je het probleem op en voorkom je het de volgende keer? Dan hebben we handige trucjes voor je.

Gekristalliseerde honing is onhandig, maar de honing is nog wel eetbaar.

Oneindig houdbaar

Je hoeft gelukkig nooit te vrezen voor honing die over de datum gaat, want honing blijft oneindig houdbaar. Dit komt door de hoge concentratie suiker en lage hoeveelheid vocht. Hierdoor kunnen bacteriën en gisten de honing niet aantasten. Zolang je de honing op de juiste manier bewaart, kun je de THT-datum dus gewoon negeren.

Bewaren

De kristallisatie van honing is een natuurlijk proces, het gebeurt nou eenmaal bij elke pot. Toch heb je er zelf ook invloed op. Door de pot op de juiste manier te bewaren, kun je het proces grotendeels stoppen. Dit doe je door de dop stevig op de pot te draaien; zo voorkom je dat de honing vochtig wordt. Bewaar je honing altijd op een donkere en droge plaats met een stabiele kamertemperatuur, bijvoorbeeld in je keukenkastje. Schommelingen in temperatuur zorgen ervoor dat de honing versuikert.

Honing vloeibaar maken

Is het al te laat en is je honing gekristalliseerd? Geen zorgen, daar hebben we ook een oplossing voor. Je kunt je honing heel makkelijk vloeibaar maken door de pot zonder dop in een pan met warm (niet kokend) water te zetten. Hierdoor warmt de honing geleidelijk op, zonder dat het té heet wordt. Een andere manier om honing vloeibaar te maken is door de pot een paar dagen op de verwarming te leggen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron: ELLE Eten
Beeld: iStock

Ook interessant