Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Wereldbonendag: hamburger met zwarte bonen & zoete aardappel

hamburger.jpg

Vandaag is het Wereldbonendag. Voor de derde keer op rij vieren zo’n veertig landen over de hele wereld de goede, gezonde én duurzame eigenschappen van bonen. Met dit recept maak je heerlijke hamburgers. Dat wordt verantwoord smullen!

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

  • 100 g zoete aardappel (1 kleintje), in heel kleine blokjes
  • 400 g half-om-halfgehakt
  • 150 g zwarte bonen (blik), uitgelekt
  • 1 ei, losgeklopt
  • ± 2 el harissa
  • 2 el paneermeel
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 bosje koriander, fijngehakt
  • rasp en sap van 1 limoen
  • 2 el zonnebloemolie
  • 100 g mayonaise
  • 4 maïsbolletjes
  • ½ klein zakje slamelange
  • 10 oranje kerstomaten, kleingesneden

Zo maak je het

Kook de aardappel in ruim kokend water met zout in ± 3 min. beetgaar. Spoel koud af, laat goed uitlekken en meng met het gehakt, 100 g van de bonen, het ei, ± 1½ el harissa, het paneermeel, de ui, driekwart van de koriander en alle limoenrasp. Breng stevig op smaak met peper en zout.  Vorm er 4 hamburgers van. Verhit de olie in een koekenpan en bak de hamburgers in 6-10 min. per kant gaar (of verwarm de oven voor op 220°C en bak de burgers hierin 20 min.).

Meng intussen de rest van de harissa met de mayonaise en breng op smaak met wat limoensap. Meng de rest van het sap met de rest van de bonen, de koriander en de tomaatjes. Breng op smaak met zout en peper. Besmeer de onderste helften van de broodjes dun met harissa-mayonaise en beleg ze met de burgers. Verdeel er de sla en de tomaten-bonensalsa over en dek af met de broodkapjes.

Bereidingstijd: ± 35 min.

Fotografie |Maaike van Haaster
Styling | Ulrika Gustafsson
Bereiding | Marie-Sophie Wigbers
Recept | Dosia Brewer

De Blije Boon – het samenwerkingsinitiatief van bonenfabrikanten, gezondheids-influentials en retailers – viert deze dag graag mee. Deze organisatie probeert zo veel mogelijk mensen te inspireren om meer en vaker peulvruchten te eten. Op blijeboon.nl vind je verrassende recepten en lekkere smaakcombinaties.  

Ook leuk om te lezen

Bekijk ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant