Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Groenten roosteren? Met deze tips krijg jij perfect knapperige groenten

groenten-roosteren-zo-krijg-jij-perfect-knapperige-groenten.jpg

Geroosterde groenten zijn een makkelijk bijgerecht en heel erg lekker. Maar dan moeten ze niet te hard of te zacht zijn. Met de volgende gouden tips kun jij perfect groenten roosteren.

En ze zullen zacht van binnen én knapperig van buiten zijn.

Tip 1: Groenten snijden

Door groenten te snijden in gelijke groottes garen ze gelijkmatig. Zo voorkom je ongare en overgare stukken, maar zullen de groenten juist perfect knapperig zijn. Veel supermarkten verkopen tegenwoordig ook zakken ovengroenten die je gewoon in de oven kunt stoppen zonder dat je ze eerst hoeft te snijden.

Tip 2: Geef groenten ruimte

Het is niet handig om de bakplaat te overladen met groenten. Doordat ze stoom afgeven en bovenop elkaar liggen worden de groenten zacht in plaats van knapperig. Dit is ook een reden waarom je beter voor een bakplaat kunt kiezen in plaats van een ovenschaal. Groenten moeten hun vocht kwijt en kunnen dat minder goed in een ovenschaal. Geef de groenten die je gaat roosteren daarom wat ruimte op de bakplaat.

Lees ook:
Meer vitamines binnenkrijgen? Probeer eens ‘op kleur’ te eten

Tip 3: Twee eetlepels olijfolie

Soms gebruik je te veel olijfolie en soms te weinig: je kunt het beste uitgaan van twee eetlepels olijfolie per bakplaat. Groenten die meer vocht opzuigen, zoals aubergines en champignons, hebben meer olijfolie nodig. Gebruik vooral niet te veel, want anders is de kans groot dat de groenten vet en zacht worden. Zorg voor een glanzend laagje.

Tip 4: Marineren

Na het besprenkelen van olijfolie is het tijd om de groenten te marineren. Duik hiervoor je keukenkastje in of koop verse kruiden op de markt. Als basis kun je peper en zout gebruiken. Varieer ook eens met tijm, knoflook, Italiaanse kruiden, rozemarijn, komijn, koriander of kerriepoeder.

Lees ook:
Dit is de beste manier om noten te roosteren

Tip 5: Oven voorverwarmen

Verwarm de oven goed voor, zet de groenten bij 200 graden in de oven voor zo’n 35-45 minuten. Zorg ervoor dat je halverwege de groenten omdraait. Zo krijgen de groenten van alle kanten een knapperige buitenkant en worden ze goed gegaard van binnen.

Tip 6: Laag in de oven

De laatste gouden tip is dat je voor perfect geroostere groenten het beste het onderste deel van de oven kunt gebruiken. Dit betekent dat je de bakplaat bovenop de bodem zet. De hitte komt namelijk vanuit de onderkant en door de groentes onderin te plaatsen zullen ze sneller een mooi krokant laagje krijgen. Vervolgens garen ze door de hitte die verspreid is door de rest van oven.

Nu jij door deze gouden tips perfect groenten kunt roosteren, kun je deze geroosterde paprikasoep met zelfgemaakte croutons eens maken. Eet smakelijk!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Favorflav.com
Beeld | iStock

Ook interessant