Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Je had nooit kunnen raden dat déze zes groenten eigenlijk fruit zijn

je-had-nooit-kunnen-raden-dat-deze-zes-groenten-eigenlijk-fruit-zijn.jpg

Weinig mensen weten waar het verschil tussen fruit en groente in zit. Daarom is het soms best verwarrend wat er nu in welke categorie valt. Zo worden déze soorten fruit vaak onterecht voor groenten aangezien.

Dat doe je vanaf nu nooit meer verkeerd.

Groenten of fruit?

Allereerst een lesje in groente en fruit. Het verschil wordt bepaald door het deel van de plant dat gebruikt wordt. Is het de vrucht die de plant afgeeft, dan gaat het meestal om fruit. Is het een ander deel van de plant, zoals: de knol, stengel, wortel of blad, dan gaat het altijd om groente. Fruit kan ook zaden of pitten bevatten, groente niet. Bovendien kun je fruit rauw eten, maar groente niet altijd. Zo, weet je dat ook weer.

 1. Tomaat

  Dit is meteen een beetje een flauwe, omdat de tomaat wel officieel als groente erkend wordt. Dit is gebeurd na eeuwenlange discussies, omdat de tomaat een vrucht met pitten is en dus eigenlijk onder de categorie fruit hoort te vallen. Omdat mensen het maar verkeerd bleven zeggen, mogen we nu ook naar de tomaat als groente verwijzen.

 2. Paprika

  Ook de paprika is een vrucht die aan een plant groeit, en geen onderdeel van de plant zelf. We eten ‘m als groente, maar eigenlijk is paprika gewoon fruit.

 3. Aubergine

  Hetzelfde verhaal geldt voor de aubergine. Deze is niet alleen een vrucht, maar ook familie van de bessen. En die erkennen we wél gewoon als fruit.

 4. Olijven

  Deze kleine vruchten groeien aan een boom en zijn daarom officieel fruit.

 5. Pompoen

  Ook pompoen is een vrucht met zaden die aan een plant groeit. Het lijkt vaak of ze uit de grond komen, waardoor onterecht wordt gedacht dat pompoen een groente is. Maar het is toch echt fruit.

 6. Avocado’s

  Als laatste de populaire vrucht met grote pit. Je ziet het nu vast zelf ook al: dat zijn allemaal kenmerken van fruit, niet van groente.

Bron | Libelle, Happy In Shape
Beeld | iStock

Ook interessant