Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Groente buiten de koelkast bewaren gezonder

groentekoelkast.jpg

Er bestond altijd al onduidelijkheid over: moet je groente wel of niet in de koelkast bewaren? Het juiste antwoord is NIET! Ten minste… als we een recent onderzoek moeten geloven. Het bewaren van groente en fruit in de koelkast kan de voedzame bestanddelen uit de producten halen.

Volgens onderzoekers zijn groenten nog steeds in leven, zelfs nadat deze zijn geplukt en geoogst en hebben ze veranderingen van het licht nodig om gezonde voedingsstoffen te behouden.

Gezonde stofjes
Groenten reageren op veranderingen van de lichtniveaus door verschillende gezondheid-stimulerende chemicaliën te produceren. Het is dus beter de groente buiten de koelkast te bewaren, zodat deze stoffen aangemaakt kunnen worden. Wanneer ze in een donkere koelkast liggen zullen er niet genoeg gezonde stofjes aangemaakt kunnen worden.

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd door een universiteit in Houston, bleek dat zelfs de mensen die de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente en fruit binnen krijgen, niet genoeg voedzame stoffen uit de producten kunnen halen wanneer zij deze in de koelkast bewaren.

Licht-donker cyclus
Onderzoeker Janet Braam, professor biochemie, zegt: ‘Eigenlijk zouden we onze groente en fruit in een installatie moeten bewaren waarin de natuurlijke licht-donker cyclus nagebootst wordt en moeten we de tijd bijhouden wanneer deze gekookt en gegeten kunnen worden als we de gezondheidswaarde willen verhogen.’

Voor de toekomst zouden koelkasten die automatisch het licht aan- en uitschakelen dus de perfecte oplossing zijn. Tot die tijd blijven wij de groente buiten de koelkast bewaren.

Ook interessant