Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Groen of blauw Vinkje, wij snappen het ook niet

De Consumentenbond heeft het groene en blauwe Vinkje voor gezond eten de oorlog verklaard, want niemand snapt het verschil. Wij ook niet echt. Dit blijkt het antwoord.

Het Vinkje is bedoeld om ons te helpen bij het maken van gezondere keuzes in de supermarkt. Maar uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat bijna 80 procent van de ondervraagde consumenten niet eens precies weet wat het Vinkje betekent, laat staan wat het verschil is tussen het groene Vinkje (‘gezondere keuze’) en het blauwe Vinkje (‘bewustere keuze’).

Voorbeeld aan Groot-Brittannië

Vanwege alle verwarring is de Consumentenbond een campagne gestart om het ‘gezonde’ Vinkje de wereld uit te helpen. Volgens de bond kunnen we een voorbeeld nemen aan het verkeerslichtensysteem van Groot-Brittannië. Dit systeem geeft aan in hoeverre een product veel (rood), iets minder (oranje) of weinig (groen) suiker, verzadigd vet en zout bevat.

Verschil Vinkjes

Voorlopig moeten we het echter doen met het Vinkje. We hebben het daarom even opgezocht en dit is wat ze betekenen:

Het Vinkje met de groene cirkel is terug te vinden op gezondere basisproducten. Deze bevatten belangrijke voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt. Voorbeelden zijn magere kaas met minder verzadigd vet en volkorenbrood met meer vezels en minder zout.

 

Soms heb je zin in iets extra’s, zoals een glas frisdrank of een ijsje. Om ook de betere keuze in deze productgroepen herkenbaar te maken, is er het Vinkje met de blauwe cirkel. Het gaat hierbij om producten die niet tot de Schijf van Vijf behoren en die je niet te vaak zou moeten eten. Het staat bijvoorbeeld op snacks met minder calorieën en frisdrank met minder suiker. Maar er kunnen dus nog steeds veel calorieën in zitten, wat de Consumentenbond ook misleidend vindt.

Bron | hetvinkje.nl

Ook interessant