De in dille gemarineerde rauwe zalm is een absolute favoriet uit de Scandinavische keuken.
Gravad Lax koop je gemarineerd en al in het koelvak bij de grotere supermarkten of bij de Foodafdeling van Ikea. Lekker met saus van mosterd en dille.
Recept Gravad lax voor 4 personen
Stuk (wilde) zalmfilet
Suiker
Grof zeezout
Fijngesneden dille
Gekneusde peper
Bereidingswijze:
Gebruik voor de gemarineerde zalm een stuk zeer verse zalmfilet. Het liefst een staartstuk omdat dit het minste vet bevat. Laat dit marineren. Het makkelijkste is het om de twee zijdes los te snijden en daartussen een mengsel van veel suiker, grof zeezout, fijngesneden dille en gekneusde peper te doen. Vervolgens netjes afdekken met plastic folie en onder een gewicht (pakken melk ofzo) minimaal 24 uur in de koeling leggen.
Mosterd, azijn en suiker mengen. Maïsolie heel langzaam erbij schenken, daarbij constant blijven kloppen. Saus met zout en peper op smaak brengen en dille erdoor roeren. Saus tot gebruik afgedekt op koele plaats bewaren.