Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Begin de (kerst)dag met zalm: zó maak je gravad lax

begin-de-kerstdag-met-zalm-zo-maak-je-gravad-lax.png

Nog op zoek naar een heerlijk ontbijt voor de kerstdagen? Ga je voor pannenkoeken, wafels, lekkere broodjes óf wil je iets speciaals? Misschien leuk om deze kerstdagen de dag eens te beginnen met zalm. Deze gravad lax wil je niet missen op de ontbijttafel.

Susan Piaserico van Su.Sana Superfood deelt haar heerlijke recept voor gemarineerde zalm met ons.

Drie recepten

Voor mij in Italië bestaat het perfecte kerstontbijt uit een combinatie van drie gerechten: een hartig gerecht, een gerecht met seizoensfruit en een taart. Nadat ik vorige week het gerecht met seizoensfruit heb gedeeld –  gestoofde peertjes met een vanille-mascarpone-crème & granola crumble – is het nu tijd voor deel twee: het hartige gerecht.

Gravad lax recept: met speciaal te bereiden zalm

Gravad lax

Dit is een veelzijdig én supermakkelijk hartig recept. Niet alleen perfect voor iemand die geen tijd heeft om lang in de keuken te staan, maar daarnaast ook op ontelbare manieren te gebruiken: van ontbijt tot diner, en altijd spectaculair. Ik serveer deze gravad lax graag in zijn geheel op een mooie grote plank, met een paar – flinterdunne – plakjes alvast voorgesneden. Geserveerd met blini’s – of plakjes geroosterde brioche -, fijngesneden rode ui, een cream cheese met mierikswortel en een paar schijfjes citroen. Het geheel mag midden op tafel, zodat je familie en gasten zelf hun perfecte mini gravad lax sandwiches kunnen maken.

Benodigdheden:

Dit recept serveer je aan 8 tot 10 personen

  • 500 gram goede kwaliteit zalm, met huid – idealiter een dik stuk*
  • 120 gram zeezout
  • 120 gram bruine suiker (je kunt eventueel ook witte suiker gebruiken)
  • 1 eetlepel gemalen zwarte peper
  • Rasp van 1 (biologische) limoen
  • Klein bosje dille (ongeveer 20 gram), fijngesneden + extra voor garnering
  • 2 eetlepels gin of wodka (dit is optioneel, en kun je ook weglaten)

Voor het decoreren:

  • Dille & citroenrasp

* Dit is een gerecht waarvoor je een goede kwaliteit zalm wilt kiezen. Hij moet kraakvers zijn en een mooi dik stuk, bij voorkeur van het gedeelte dicht bij zijn kop.

Zo maak je de gravad lax:

  1. Controleer of alle graten verwijderd zijn en dep de zalm droog met keukenpapier.
  2. Meng het zeezout, suiker, peper, limoenrasp, dille en wodka of gin in een kom.
  3. Leg de zalm – met de huid naar beneden – op een schaal (met een opstaande rand van minstens 2cm). Verdeel dan het mengel over de bovenkant van de zalm en zorg dat hij als het ware helemaal ‘ingepakt’ is.
  4. Bedek de zalm met huishoudfolie en zet deze 48 uur in de koelkast. Ja, twee dagen; het proces van het pekelen van de zalm duurt even.
  5. Na twee dagen verwijder je de pekel met behulp van wat keukenpapier. Zorg dat je alles er goed afhaalt, tot het laatste korreltje suiker of zout. Je zou eventueel de zalm ook af kunnen spoelen onder de kraan, maar hierdoor spoel je ook meer van de smaak weg.
  6. Snijd zo dun mogelijke – praktisch transparante – plakjes van de zalm. Begin telkens aan de bovenkant, houd het mes in een hoek van 45 graden, en snijd plakjes tot net aan het vel. Dit is het makkelijkst wanneer je een groot, scherp mes gebruikt. Idealiter zelfs – mocht je er een hebben – een dun flexibel ham-mes.
  7. Garneer de gravad lax met fijngesneden dille en een klein beetje verse citroenrasp, voor geur en kleur.

Bereidingstijd: tien minuten, maar je hebt wel twee dagen nodig om te marineren.

Snelle variant

Voor deze gravad lax moet je even de tijd nemen. Maar ben je te laat begonnen aan het recept? Dan zou je een dunner stuk zalm kunnen gebruiken en deze 24 uur pekelen. Mijn advies is echter om een dikker stuk te gebruiken omdat de smaken zich mooier ontwikkelen.

Houdbaarheid gravad lax

De zalm, ingepakt in huishoudfolie, blijft zeker tien dagen goed in de koelkast. Daarom is dit gerecht perfect voor zowel twee als tien personen. Als je namelijk wat over hebt, maak je er bijvoorbeeld een van de volgende dagen een heerlijke Caesar-salade mee.

Garneer de gravad lax met fijngesneden dille en een klein beetje verse citroenrasp, voor geur en kleur.

Buon appetito!

Recept en beeld | Su.sana Superfood

Ook interessant