Eten

Zelf gnocchi maken? Zo pak je het aan

gnocchi-maken.jpg

Dol op pasta maar ook gek op aardappels? Dan is het hoogtijd voor gnocchi (spreek je uit als njokkie) een echte Italiaanse klassieker. Hiermee combineer je het beste van twee werelden. Het is niet een hele moeilijke klus, maar vergt wel wat inspanning. Dus mocht je aanstaand weekend nog geen plannen hebben, dan is het zeker de moeite waard om te proberen. 

De structuur en smaak van gnocchi maken je favorieten pastarecepten nog net een stukje specialer.

Wat is gnocchi?

Gnocchi, de moeilijke naam schrikt je misschien af, maar dat is nergens voor nodig. Deze Italiaanse pastasoort bestaat namelijk gewoon uit aardappel en wat bloem. Mocht je ze nog nooit gegeten hebben dan kun je natuurlijk ook eerst de kant-en-klare variant in de supermarkt halen, voordat je aan het zelf maken begint. 

Zelf gnocchi maken

Tijd om zelf aan de slag te gaan? Hiervoor heb je het volgende nodig: 

  • 1 kilo (kruimige) aardappelen 
  • 300 gram bloem (het liefst zacht tarwebloem)
  • Snufje zout

Was de aardappelen en kook ze met schil tot ze goed gaar zijn. Hier maak je vervolgens een puree van, door ze fijn te prakken. De echte Italiaanse dames gebruiken hiervoor een schiacciapatate, een soort speciale aardappelpletter. Maar geen zorgen als je die niet in huis hebt, op de Hollandse manier aardappels pletten met een vork of stamper werkt even goed. Maak van de puree een berg, waardoor het een beetje op deeg lijkt. 

Kneden en vouwen 

Bestrooi het aanrecht met wat bloem, zodat de puree niet vastplakt. Voeg aan het aardappeldeeg vervolgens een snufje zout en de rest van de bloem toe. Dit kneed je tot het één compact geheel is. Probeer hierbij het deeg steeds te ‘vouwen’. 

Lees ook: Waarom je na het eten van witte pasta altijd snel weer honger hebt

Slierten 

Wanneer het deeg één geheel is geworden kun je er stukjes vanaf snijden. Met je platte hand rol je hier steeds een sliert van. Je kunt de slierten zo dik of dun maken als je zelf wilt. Meestal worden er zo’n vier tot zes slierten van 1,5 tot 2,5 centimeter aangehouden. Als je de gewenste dikte hebt bereikt snijd je de slierten in vierkante kussentjes. Dit vormt de basis van je gnocchi. 

De gnocchi-vorm

Misschien ging het je tot nu toe nog redelijk makkelijk af, maar nu komt het stuntelwerkje. Hierbij geldt: oefening baart kunst. Het kost je namelijk misschien wel een beetje moeite om van de vierkantjes tot een gnocchi-vorm te komen. Hiervoor kun je daarom het beste een vork gebruiken. Er bestaan natuurlijk ook speciale tools, maar we gaan er niet vanuit dat je die al toevallig in huis hebt. Dit is de techniek: leg je vork met de tanden plat op het aanrecht, rol vervolgens je vierkantje via de tanden van de vork naar beneden. Bijvoorbeeld zoals op dit filmpje:

Koken of bakken

Wanneer de gnocchi klaar is, kun je deze het beste nog even een kwartiertje laten rusten. Vervolgens zijn er verschillende manieren om de gnocchi te bereiden. In een pan kokend water maak je ze bijtklaar. Wanneer ze naar boven drijven laat je ze nog een minuutje koken, waarna de gnocchi gaar is. Met een lekkere pastasaus is je gerecht dan klaar.

Wil je de gnocchi extra krokant maken? Dan kun je ze daarna nog even kort in de pan bakken tot er een lichtbruin laagje op zit. Zo geef je ze een extra bite

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Culy, Wat eet je dan wel?
Beeld | iStock

M20

Margriet 20 ligt in de winkels, met alles over (in je eentje) bewegen met de mooiste fiets- én wandelroutes in Nederland. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant