Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dag 6 | Recept: glutenvrije pannenkoekjes van boekweitmeel

pankoek2.png

Boekweit bevat veel voedingsstoffen, vooral mangaan en magnesium en daarnaast ook vitaminen en zink. Boekweit wordt ook wel ‘koning van de gezonde zaden’ genoemd.

Boekweit is geen graan, zelfs niet eens een grassoort. Het is een vruchtzaad uit de rabarberfamilie en lijkt op zonnebloemzaad. Boekweit is glutenvrij.

Waarvoor gebruik je het?
Je kunt het gebruiken om pannenkoeken te maken, de vlokken om muesli en pap te maken en je kunt het gebruiken als vervanging van couscous in de gruttenvorm. Boekweit heel wel te weinig structuur om er broden van te maken, tenzij je eieren of xanthaangom toevoegt. Je kunt boekweit ook gebruiken voor interessante smaak- en textuurcombinaties.

 

Wat heb je nodig?

  • 150 g boekweitmeel
  • snufje zout
  • 200 ml naturel yoghurt (biologisch)
  • 200 ml melk (biologisch)
  • 3 vrije-uitloopeieren
  • 75 g gesmolten boter

Voor de garnering

  • banaan
  • kaneel
  • blauwe bessen

Zo maak je het!

Stap 1: Meng de droge ingredienten en zet het even aan de kant. Pak een nieuwe kom en mang ook de yoghurt met de melk.
Stap 2: Splits de eieren, doe de eierdooiers bij het yoghurt-melkmengsel en meng alles. Zet de eiwitten weg in een grote, schone kom.
Stap 3: Voeg het yoghurtmengsel in een regelmatige stroom toe aan het boekweitmeel en klop het geheel glad. Klop de gesmolten boter door het beslag.
Stap 4: Klop de eiwitten tot stijve, maar niet droge pieken en schep ze door het beslag.
Stap 5: Schenk voldoende beslag voor een pannenkoekje in een koekenpan en bak de pannenkoek aan beide kanten enkele minuten.
Stap 6: Stapel de pannenkoeken gezellig op en garneer ze eventueel met plakjes banaan en kaneel of blauwe bessen.

Wil je geen glutenvrije pannenkoekjes? Dan kun je het boekweitmeel ook vervangen door tarwemeel.

Dit recept is afkomstig uit Leon, Zoete waren & Hartige zaken en te koop bij Bol.com voor € 12,50. 

–> Tip van Jacqueline: “Een hartige variatie is ook lekker met chèvre, gerookte zalm, avocado plakjes en komkommer reepjes.” 

Ook interessant