Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

3 x recepten zonder gluten

noten.jpg

Als je glutenintolerant bent, moet je een heleboel lekkere voedingsmiddelen van je lijstje strepen. Maar gelukkig zijn er een heleboel glutenvrije alternatieven, waardoor je toch lekker kunt genieten. Hierbij 3 recepten zonder gluten op rij! 

Wat is glutenintolerantie?

Iemand die last heeft van coeliakie of glutenintolerantie kan tarwe, haver, kamut, gerst of spelt maar beter vermijden. Door het eten van gluten, beschadig je namelijk het slijmvlies van de dunne darm waardoor de opname van voedingsstoffen steeds lastiger wordt. Er ontstaan ontstekingen waardoor je darmvlokken kapot gaan. Juist deze darmvlokken helpen vitamines en mineralen op te nemen in je lichaam. Symptomen verschillen bij iedereen; je kunt last hebben van diarree of verstopping, van gewichtsverlies of van overgewicht.

Helaas is er geen medicijn tegen glutenintolerantie. Je draagt het je hele leven met je mee. Toch zijn er genoeg lekkere variaties op de verboden producten.

Rijstnoedels met broccoli-pesto

Mensen met een glutenallergie missen vaak het eten van pasta. Gelukkig zijn er goede alternatieven. Wat dacht je bijvoorbeeld van soba noedels en rijstnoedels?

Wat heb je nodig?

– 250 g rijstnoedels
– 1 stronk broccoli
– 6 el gehakte amandelen, geroosterd
– Basilicumblaadjes
– 1 teen knoflook
– 2 el citroensap
– 6 el olijfolie
– Peper en zout

Zo maak je het!

Breng water met zout aan de kook en kook de broccoli twee minuten. Haal de broccoli eruit, maar bewaar het kookwater. Neem een handvol broccoli en pureer dit samen met de amandelen, basilicum, knoflook, olijfolie en het citroensap in een blender.

Breng het water weer aan de kook en volg de instructies op het pakje van de rijstnoedels. Giet de noedels af en bewaar vervolgens een kopje kookvocht.
Mix de noedels met de pesto, het kookvocht en de broccoli en klaar is kees!

Glutenvrije brownies

Ook de zoetekauw kan genieten. Deze brownies hebben maar vijf verschillende ingrediënten en zijn supersnel klaar.

Ingrediënten
200 g walnoten
550 g dadels
125 g cacaopoeder
140 g ongezouten amandelen, gehakt
snufje zout

Bereiding
Doe de walnoten in een keukenmachine en maal ze fijn. Voeg het cacaopoeder en de zout toe en mix het door elkaar. Dan is het tijd om de dadels één voor één toe te voegen, terwijl je de machine laat draaien. Kneed het mengsel tot er plakkerig deeg ontstaat. Blijft het niet goed plakken? Voeg dan meer dadels toe.
Meng de amandelen nu met het deeg en stop het in een cakevorm (druk het stevig aan). Plaats het in de vriezer tot alles is opgestijfd.

Notencrackers

We zeiden het al: wat doe je met het broodbeleg? Deze crackers zijn ideaal om te beleggen met kaas of om jam mee te scoopen. Daarnaast zijn er eindeloze variatiemogelijkheden.

Ingrediënten
300 g noten- en zadenmix, naar keuze
1 ei
2 el water
1 tl zeezout

Variatietips:
Rozemarijn
Basilicum en oregano
Zongedroogde tomaatjes
Honing
Gedroogde vruchtjes

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 ̊C.

Stop alle noten in een blender tot ze de consistentie van bloem hebben. Ga niet te lang door, want dan krijg je notenboter. Doe de notenbloem in een kom. Voeg vervolgens het ei, water en zeezout toe en mix het door elkaar totdat het een stijf deeg wordt.

Verdeel het deeg in twee delen, leg het op bakpapier en rol het uit tot een hele dunne plak. Snijd het deeg vervolgens in de gewenste vormen en besprenkel het met water.

Na 10 minuten in de oven zijn je notencrackers klaar. Laat ze nog wel even afkoelen.

Bron: Glutenvrij

Ook interessant