Eten

Glutenvrij courgettebrood

courgettebrood-jpg.jpg

Standaard brood is helaas geen optie als je een glutenintolerantie hebt. Dat betekent echter niet dat je nooit meer kunt genieten van vers brood. Je kunt tegenwoordig zelfs glutenvrij brood in de supermarkt kopen. Nog lekkerder is het natuurlijk om zelf zo’n heerlijk brood te bakken! Gebruik een mok als maatbeker. 

Ingrediënten
1 mok geraspte courgette
1 mok sorghummeel
½ mok tapiocameel
2 theelepels bakpoeder
½ theelepel zuiveringszout
¾ theelepel xanthaangom
½ theelepel zout
2 theelepels kaneel
½ mok bruine suiker
1/3 mok olijfolie of kokosnootolie
2 eiwitten, geklopt
¼ mok kokosnootmelk
1 theelepel citroensap of sinaasappelsap
1 eetlepel vanille-extract
1/3 mok gehakte walnoten of pecannoten (optioneel)

Bereidingswijze
Zorg ervoor dat je beslag op kamertemperatuur is. Verwarm de oven op 180 graden. Zet een ingevet cakeblik klaar.

Pers het vocht uit de courgette met een stuk keukenpapier. Hussel de courgette hierna met een vork en zet apart. Meng het sorghummeel, tapiocameel, bakpoeder, zuiveringszout, xanthaangom, zout en kaneel in een grote kom. Voeg de bruine suiker toe. Voeg vervolgens de olie, het citroensap, de eiwitten en de kokosnootmelk toe.

Klop de ingrediënten door elkaar op een middelhoge snelheid totdat het een mooi beslag is (ongeveer 2 minuten). Voeg bijna alle geraspte courgette toe met je handen. Bewaar een paar slierten ter decoratie. Als je noten wilt toevoegen, roer ze er dan nu doorheen.

Schep het beslag in het cakeblik. Gebruik een (siliconen) spatel om de bovenkant glad te strijken. Leg een paar sliertjes courgette bovenop. Plaats het brood 50 tot 60 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Bak het brood totdat de bovenkant goud en stevig is en het licht meeveert als je het indrukt. Steek ter controle een satéprikker in het brood. Als het er schoon uit komt, is het brood klaar.

Ook interessant