Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Leuk voor moederdag: zelfgemaakte glas-in-loodkoekjes

glas-in-loodkoekjes.jpg

Van gekleide asbak tot tekening (weet je nog?): wat is er leuker dan een zelfgemaakt cadeautje maken of krijgen op moederdag? Kies dit jaar voor een hand made én eetbaar cadeau met deze mooie glas-in-loodkoekjes. Ze zien er hartstikke luxe uit, maar stiekem zijn ze helemaal niet zo moeilijk om te maken.

Dat glas-in-lood-effect maak je namelijk gewoon met een zuurtje.

Dit heb je nodig:

  • 85 g boter, op kamertemperatuur
  • 85 g fijne kristalsuiker
  • 2 eierdooiers
  • Halve theelepel vanille-extract
  • Snuf zout
  • 170 g bloem
  • Ongeveer 50 g harde zuurtjes (wil je verschillende kleuren glas-in-loodkoekjes? Kies dan meerdere soorten zuurtjes.)

Extra benodigdheden: ronde uitsteekvormpjes of glazen van ongeveer 4 cm en kleinere hartvormpjes van ongeveer 2 cm.

Lees ook:
De leukste Moederdag-cadeaus om op te sturen

Zo maak je de glas-in-loodkoekjes

De bereidingstijd voor deze koekjes is zo’n 15 minuten + een uur om het deeg te laten rusten + ongeveer 12 minuten oventijd.

  1. Klop de boter met de suiker in 5 minuten licht en romig.
  2. Klop er de eierdooiers, het vanille-extract en het zout door.
  3. Meng met de bloem tot een zacht deeg. Vorm tot een bal, druk plat en wikkel in plastic folie. Laat in de koelkast ongeveer 1 uur rusten.
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C. Neem het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een lap van een halve centimeter dik.
  5. Steek er koekjes uit met de ronde vorm en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Steek in het midden hartjes uit. Breng de rest van het deeg weer bij elkaar en maak zo ook de rest van de koekjes.
  6. Verkruimel de zuurtjes in een keukenmachine of gebruik een stevige plastic zak, omwikkel met een theedoek en sla erop met een pan of hamer.
  7. Vul de holtes met de snoepkruimels en bak de koekjes in het midden van de oven in ongeveer 12 minuten gaar. Neem uit de oven en laat op de bakplaat afkoelen.

Prachtig, toch?

Leuk voor moederdag: zelfgemaakte glas-in-loodkoekjes

Beeld | Louis Lemaire
Recepten | Dosia Brewer
Productie | Colette Beyne

Ook interessant