Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Gist overal uitverkocht? Met deze tips kun je tóch nog brood bakken

gist-overal-uitverkocht-met-deze-tips-kun-je-toch-nog-brood-bakken.jpg

Het lijkt wel of íedereen ineens aan het bakken is nu we meer tijd binnen doorbrengen en veel mensen thuiswerken. Bloem is niet aan te slepen, en als je dat dan gevonden hebt is het nog een uitdaging om gist te vinden. Want ook dat lijkt óveral uitverkocht te zijn.

Gelukkig zijn er verschillende alternatieven voor zo’n zakje gist uit de supermarkt, zodat jij toch een lekker versgebakken brood op tafel kan zetten. We zetten de beste tips voor bakken zonder gist voor je op een rijtje.

1. Maak zuurdesembrood

Zuurdesembrood is sowieso hartstikke hip, maar wist je al dat dat gebakken wordt zónder een zakje gist te gebruiken. Als je snel een brood nodig hebt is dit niet de beste optie, maar als je er wat meer tijd aan wilt besteden is het zeker leuk om eens zuurdesembrood te maken. Om zo’n zuurdesembrood te maken heb je eerst een zuurdesem starter nodig.

Voor de starter meng je 100 milliliter water en 100 gram meel in een glazen pot. Roer dit goed door elkaar tot er een papje ontstaat en dek het af met een theedoek of losse deksel. Het is belangrijk dat je zorgt dat er nog wel lucht bij kan. Dit laat je vervolgens een dag staan, waarna je er 50 gram water aan toevoegt en ook 50 milliliter water doorheen roert. Blijf dit een paar dagen lang herhalen, tot het gefermenteerd is en er luchtbelletjes op de oppervlakte zichtbaar zijn. Dit mengsel kun je vervolgens gebruiken voor het bakken van een heerlijk zuurdesembrood.

2. Bak een brood met baking soda

Als je geen gist hebt, kun je ook brood maken met baking soda, wat in Nederland ook wel zuiveringszout genoemd wordt. Dit is een rijsmiddel wat vaak gebruikt wordt bij het bakken van koekjes of cake, maar je blijkt er dus ook brood mee te kunnen maken. Om baking soda te activeren heb je wel iets zuurs nodig, dus zul je bijvoorbeeld karnemelk, citroensap of azijn aan je brood toe moeten voegen. Een voordeel van bakken op deze manier ten opzichte van gist: je brood hoeft niet te rijzen, maar kan na het kneden meteen de oven in.

Lees ook: Jouw favoriete brood krijgt binnenkort mogelijk een andere naam

3. Maak eens een bananenbrood

Er is een reden dat bananenbrood bakken nu zo populair is: je hebt er geen gist voor nodig. Bananenbrood bak je meestal namelijk met bakpoeder of baking soda. Die rijsmiddelen zijn gelukkig een stuk makkelijker te krijgen in de winkel. Ook voor muffins, scones of koekjes heb je geen gist nodig. Misschien kun je dus beter zelf zoete baksels maken, en brood gewoon meenemen tijdens het boodschappen doen.

4. Of speel vals en koop een kant-en-klare mix

Bij spelletjes, tentamens of sportwedstrijden zijn wij zeker geen fan van valsspelen, maar in het geval van bakken mag dat af ten toe best. Als je nérgens meer losse zakjes gist kan vinden, kun je het namelijk soms nog wel vinden in speciale verpakkingen met kant-en-klare broodmix. In zo’n pak zit vaak een zak meel, en een klein zakje gist wat je apart moet gebruiken. Ook kun je in de winkel kant-en-klare mixen voor brood vinden, waar je alleen nog water aan toe hoeft te voegen. Misschien een stuk minder voordelig dan het kopen van bloem en zakjes gist, maar je hebt wél een lekker versgebakken brood in de oven staan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HuffPost, Odin
Beeld | iStock

Ook interessant