Eten

Voedingsdeskundige beweert dat dit het gezondste koekje ter wereld is

voedingsdeskundige-beweert-dat-dit-het-gezondste-koekje-ter-wereld-is.jpg

Een koekje dat zó gezond is dat het meetelt als je dagelijkse portie groente en fruit. Een Britse voedingsdeskundige beweert dit gezondste koekje ter wereld gemaakt te hebben.

Niet eierkoeken, niet havermoutkoeken, maar de chikitsa crumble is volgens de Britse voedingsdeskundige Gurpareet Bains het allergezondst. Wat is dat voor koekje, en ook niet onbelangrijk: is het lekker?

Chikitsa crumble

De chikitsa crumble is een koekje dat Bains zelf heeft gemaakt. “Met het koekje wil ik kinderen, tieners en volwassenen die niet van groenten en fruit houden, helpen om aan hun dagelijkse hoeveelheid te komen”, laat hij weten aan Metro UK. Het exacte recept houdt hij nog geheim, maar we mogen best van hem weten dat het koekje uit zo’n 360 gram groente en 40 gram gedroogd fruit bestaat. Het is gemaakt van een mix van courgette, wortel, pompoen, blauwe bessen, gojibessen, noten en kruiden. En de chikitsa crumble smaakt voornamelijk naar blauwe bessen.

Koekje voor je hart

Bains doet flinke beloften over zijn koekje. Zo barst het van de vezels en proteïnen, en je zou er volgens hem zelfs een lager cholesterol en gezonder hart van kunnen krijgen. Mits je verder gezond bent en eet, natuurlijk.

Veel calorieën voor een koekje

Het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Andere voedingsdeskundigen zijn dan ook sceptisch over het koekje. Zo zou één chikitsa crumble zo’n 280 calorieën bevatten. Dat is best fors voor een koekje, maar niet per se ongezond. Als je aan de lijn bent, is het niet een ideaal koekje om als tussendoortje te nemen. “Als vervanging van een maaltijd – het ontbijt, bijvoorbeeld – kan het eventueel wel, als je groenten en fruit verder niet schrapt tenminste”, vertelt diëtiste Sanne Mouha aan Het Laatste Nieuws.

Verloren vitaminen

Bovendien gaat er veel goeds van de groente en het fruit in het koekje verloren, weet Mouha. “Groenten en fruit bevatten ook mineralen en vitaminen. Hoe meer je ze plet of verwerkt, hoe minder vitaminen erin zitten. Dus Bains’ koekje is sowieso niet even voedzaam als je dagelijkse portie groenten en fruit.”

Bakken maar

Maar gezonder dan speculaasjes, stroopwafels, kletskoppen en kant-en-klare mueslikoeken waar vooral veel suiker in zit, is de chikitsa crumble zeker. Helaas is het koekje nog niet op de markt gebracht. Dus het is wachten op een recept… of met bovengenoemde ingrediënten zelf alvast aan de slag gaan in de keuken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Metro UK, Het Laatste Nieuws
Beeld | iStock

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken.

Ook interessant