Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dit zijn de verrassende gezondheidsvoordelen van courgette

courgette.jpg

Courgette is een veelzijdige groente, die je in veel hartige recepten gemakkelijk kunt verwerken. In een pasta, gegrild door een salade of als basis voor een soep. Maar wist je dat je de groene ook in zoete baksels kunt verwerken? Zeker doen, want aan het eten van courgette zitten namelijk tál van gezondheidsvoordelen.

We zetten de vele verrassende vitamines en mineralen, in de kleine groente, voor je op een rij én delen een aantal recepten waarin je de groente kunt verwerken, zónder dat je het proeft. Extra gezond, en extra lekker.

Weinig koolhydraten

Courgette komt van oorsprong uit Noord- en Zuid-Amerika en is familie van de pompoen. De groente heeft een laag zetmeelgehalte, waardoor het dus ook weinig koolhydraten bevat. Tegelijkertijd bevat het juist veel vezels, wat het ideaal maakt om te eten als je wat af wilt vallen. Het geeft je namelijk lang een voldaan gevoel, zonder dat je veel calorieën binnenkrijgt.

Gezond hart

Ook is het eten van courgette goed voor het houden van een gezond hart, en helpt het je cholesterol op een goed niveau te houden. Dat komt omdat de groente van nature een heel laag vetgehalte heeft, natriumarm is en, zoals hierboven genoemd, veel vezels bevat. En daarvan is bekend dat ze het beroertes, hypertensie en hartaandoeningen tegen kunnen gaan.

Diabetes beheersen en voorkomen

Maar dat is nog niet alles, want ook geeft het eten van de groene groente je veel energie. Een banaan voor het sporten eten is een goed idee, maar courgette werkt dus net zo goed. Hoe dat komt? Er zitten erg veel vitamines in, waaronder veel B-vitamines, foliumzuur, riboflavine en B6. Dit stimuleert de natuurlijke energieproductie van het lichaam. Van deze B-vitamines is bekend dat het vermoeidheidsklachten tegen kan gaan en ze dus veel energie geven.

Mooi(er) haar

Tot slot is het eten ervan ook goed voor je haar, huid én nagels. Door de vele vitamines en mineralen die erin zitten, wordt de aanmaak van collageen aangespoord. En dat is een belangrijk en essentieel eiwit in het haar en in de huid. We weten dat collageen je huid strakker kan maken, je haar doet glanzen en zelfs rimpelvorming tegen kan gaan.

Zin om de keuken in te duiken en gelijk een recept met courgette te maken? Gooi het dan eens over een andere boeg en maak een gezond en lekker zoet baksel. Bakkers klaar? Bakken maar!

Bananenbrood met verstopte courgette

Groene chocoladesmoothie

Gezonde repen voor tussendoor

Blondies met courgette en karamel

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Optimalegezondheid, Mensengezondheid
Beeld | Getty

Ook interessant