Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Gezonde tussendoortjes voor kinderen

tussendoortje-jpg.jpg

Kinderen worden steeds dikker. Maar wat moeten we er tegen doen? Het koekje bij de thee afschaffen en inruilen voor een appel? Nee hoor, dat hoeft allemaal niet. Het gaat erom dat u er als ouder op toe ziet dat kinderen maximaal vier tussendoortjes per dag krijgen. Als ouder kunt u er voor zorgen dat er ook gezonde tussendoortjes bij zitten.

tussendoortjeBij wat kinderen eten, is het belangrijk om de verhouding tot lichaamsomvang en energiebehoefte te zien. Een vergelijking tussen een peuter van drie en een volwassene: 1 stukje taart voor een peuter is te vergelijken met een halve taart voor een volwassene; 1 glas yoghurtdrink is voor een peuter bijna een heel pak. Kindern snoepen graag en veel.

Om ervoor te zorgen dat uw kind goed en niet te veel eet, is het belangrijk aandacht te schenken aan de drie grote maaltijden per dag. Een kind dat zonder ontbijt de deur uit gaat, loopt een grotere kans meer (ongezonde) tussendoortjes te nuttigen. Eet ook niet te laat ‘s avonds. Kinderen die thuiskomen van school hebben vaak behoorlijke trek. Stelt u het avondeten te lang uit, dan neemt de kans op het nuttigen van tussendoortjes toe. Soms heeft uw kind dan niet eens meer zin in het avondeten en mist het zo belangrijke voedingsmiddelen.

Gezonde tussendoortjes
In tussendoortjes maken we onderscheid tussen meest gezonde tussendoortjes en tussendoortjes die je niet te vaak moet nuttigen. Groen staat voor meest gezond, felrood voor meest ongezond.

Groen
Lange vinger, rijstwafel, handje Japanse mix, kiwi, stukje komkommer, tomaat, een paar wortels, 2 dropjes, 3 pepermuntjes, zuurtje, speculaasje, soepstengel, waterijsje.

Oranje
100 gram, pennywafel, handje chips, lolly, 1 bitterkoekje, mini-nuts/mars/bounty, doosje smarties, 1 bolletje roomijs.

Rood
1 banaan, chocoprince, eierkoek, krentenbol, plak cake, stroopwafel, zakje chips, softijs, Solero.

Felrood
Donut, kokosmakroon, mueslireep, gevulde koek, roze koek, saucijzenbroodje, broodje hamburger, grote mars/nuts/snicker/bounty.

Bron: speel-je-slank-boekje, Ukie Harkema

Ook interessant