Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

3x gezonde chips

boerenkoolchips.jpg

Chips mag dan wel ontzettend lekker zijn, gezond kunnen we het helaas niet noemen. Toch kun je het wel gezond(er) maken. Hierbij drie lekkere recepten om mee te experimenteren. 

Zoete aardappelchips

(Voor 2 personen)

Ingrediënten
1 grote zoete aardappel met schil, gewassen met een groenteborsteltje
uienpoeder
paprikapoeder
fijngemalen zout

Zo maak je het!
Verwarm de oven voor op 200 °C.

Gebruik een groenteschaaf en snijd de aardappel in superdunne plakjes.

Verdeel de aardappelplakjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Sprenkel wat zout en kruiden naar smaak over de plakjes. Na ongeveer 10 minuten worden de randjes van de chips crispy, draai de chips om en zet ze nog 2 à 3 minuten in de oven totdat ze helemaal knapperig zijn. Blijf bij de oven staan want ze verbranden snel in de laatste fase.

Groentechips

(Voor 2 personen)

Ingrediënten
1 winterpeen
1 biet
1 aubergine
grof himalayazout

Zo maak je het!
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier. Was de groentes goed en schil ze. Snij alle groentes in zo dun mogelijke plakjes, gebruik hiervoor een kaasschaaf, dunschiller of een scherp mesje. Leg de plakjes op de bakplaat, strooi er wat zout over en eventueel wat kruiden zoals paprikapoeder voor extra smaak. Bak de plakjes 10 tot 20 minuten. Hou ze goed in de gaten want elke oven in anders. Ze moeten lekker knapperig worden maar niet te donker. Sommige plakjes hebben iets meer tijd nodig omdat ze dikker zijn dan de andere plakjes

Pittige boerenkoolchips met masala

(Voor 2 personen)

Ingrediënten
1 boerenkool
1 tomaat, in vieren
3 zongedroogde tomaten
1/2 theelepel paprikapoeder
1/4 theelepel komijnpoeder
snufje zout
1/8-1/4 theelepel cayennepeper
versgemalen zwarte peper

Zo maak je het!
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Scheur kleine stukjes boerenkool van de stelen en leg ze in een vergiet. Was ze en droog ze goed. Leg de droge stukjes nu in een schaal.

Doe de tomaatkwarten en zongedroogde tomaatjes in de keukenmachine. Laat de machine draaien totdat er een glad mengsel is ontstaan; schraap halverwege de zijkanten van de kom schoon.  Het mengsel lijkt niet veel te zijn, maar het idee is dat je de boerenkool net wat smaak geeft in plaats van deze met een dikke saus te bedekken. Voeg het paprikapoeder, het komijnpoeder en het zout toe, en dan zoveel cayenne- en zwarte peper als je wilt. Laat de machine nogmaals draaien en schep het mengsel dan in de schaal met de boerenkool. Hussel de boerenkool met je handen om zodat alle stukjes gelijkmatig bedekt raken met het masalamengsel.

Leg de boerekoolstukjes op de voorbereide bakplaat en zet deze 14-16 minuten in e voorverwarmde oven met de overdeur op een klein kiertje. De boerenkool is klaar als deze helemaal knapperig en dun is. Als je de chips niet meteen helemaal opeet, kun je ze 4-5 dagen in een luchtdicht afsluitbare plastic doos op kamertemperatuur bewaren.

qy6rzvb6h0aqMeer lekkere recepten?

Dit recept komt uit het kookboek ‘Super healthy snacks’ van Jenna Zoe (ISBN: 978 90 230 1426 3) van Uitgeverij Becht en is voor € 17,95 onder andere te krijgen bij Bol.com. Daarnaast is het ook verkrijgbaar bij boekhandels, warenhuizen, cadeauwinkels en de grotere warenhuizen.

Ook interessant