Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Gezond én lekker: zo kun je zelf amandelmelk maken

gezond-en-lekker-zo-kun-je-zelf-amandelmelk-maken-margriet.jpg

Amandelmelk die je in de supermarkt kan kopen is niet altijd even gezond: vaak worden er veel suikers aan toegevoegd en zitten er maar heel weinig amandelen in. Zelfgemaakte amandelmelk daarentegen kan héél gezond zijn.

Wij leggen je daarom hier uit hoe je zelf amandelmelk kunt maken.

Wat heb je nodig om zelf amandelmelk te maken?

Om zelf amandelmelk te maken heb je natuurlijke amandelen nodig. Kies voor de ongebrande, ongezouten variant en het liefst voor de blanke amandelen. Als er nog vliesjes om de amandelen zitten wordt je amandelmelk namelijk bitter. Hier een overzicht van alles wat je nodig hebt:

  • 250 gram verse, ongebrande, ongezouten blanke amandelen
  • Water
  • Een blender
  • Een theedoek en een zeef

Zó ga je te werk

Pak een grote kom en leg hier de 250 gram amandelen in. Giet ze onder met water dat gekookt is, maar wel afgekoeld. Laat ze een nachtje weken in dit water, zodat ze de volgende dag lekker zacht zijn. Giet de amandelen vervolgens af en gooi ze in de blender. Voeg hier ongeveer 1 liter water aan toe. Hou er rekening mee dat hoe meer water je gebruikt, hoe minder romig de melk zal zijn. Wees dus vooral niet te royaal met het water, anders krijg je een beetje waterige amandelmelk. Mix het goedje zo’n 1 à 2 minuten in de blender. Zet een kom klaar en leg de zeef erop. Plaats een theedoek in de zeef en giet de blender leeg in de zeef met theedoek om de pulp van de amandelmelk te scheiden. Probeer zoveel mogelijk vocht uit de theedoek te knijpen. Giet de kom met amandelmelk in een fles, zet het in de koelkast en het is zeker drie dagen houdbaar (mits het afgesloten is).

Lees ook: Om deze vier gezondheidsredenen zou je vaker amandelen moeten eten

Wat kun je voor gezonde dingen toevoegen voor extra smaak?

Vind jij je zelfgemaakte amandelmelk nog een beetje smaakloos? Dan zou je er in het vervolg bijvoorbeeld drie of vier dadels aan kunnen toevoegen, een lepeltje cacao, wat stevia of wat kaneel. Zo word je amandelmelk wat zoeter, maar blijft het wel laag in het aantal calorieën.

Dít kun je doen met de overgebleven amandelpulp

De meeste mensen gooien de pulp die overblijft weg, maar wist je dat je er ook heerlijke amandelkoekjes van kunt bakken? Hier een overzichtje van de benodigdheden:

  • 200 gram amandelpulp
  • Twee eierdooiers
  • Een snufje zout
  • 160 gram zachte boter
  • 80 gram bloem
  • Wat zoetstof (of suiker)

Meng het geheel tot een koekjesbeslag en verwarm de oven voor tot 170 graden Celsius. Leg een stukje bakpapier op een ovenschaal en maak kleine bolletjes van het beslag. Druk het deeg plat, zodat het een mooi koekje kan worden. Bak de koekjes in tien minuten goudbruin. Als je ze laat afkoelen, worden ze knapperig.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Gezondetips.nl, gezondafvallen.nl
Beeld | Getty

Ook interessant