Gezond en glutenvrij: Gwyneth Paltrows recept voor rijstnoedels
Redactie Margriet | 29 oktober 2017
Dit heerlijke recept voor Singaporese rijstnoedels is van Gwyneth Paltrow: “Dit noedelgerecht is glutenvrij, zit vol groenten en ook kinderen vinden het lekker (mijn kinderen schrokken dit echt naar binnen). De voorbereiding kost wat tijd, maar zodra alle groenten zijn gesneden, staan de noedels snel op tafel.”
Singaporese rijstnoedels: vegetarisch en glutenvrij
“Voeg kip, garnalen of rundvlees toe voor extra eiwitten. Heb je geen wok of grote pan met antiaanbaklaag, gebruik dan twee kleinere pannen; deze noedels hebben de ruimte nodig. Noedels in de pan bakken is geen exacte wetenschap, dus volg je gevoel en voeg meer olie toe als de noedels er droog uitzien of aan de bodem beginnen te plakken.”
Dit heb je nodig (voor vier personen)
100 g dunne rijstnoedels
4 el arachideolie
2 el geroosterde sesamolie
1 middelgrote ui, in dunne ringen
100 g fijngehakte broccoli
75 g sperziebonen, in stukjes van ± 1 cm
75 g verse of diepvriesdoperwten
200 g tofoe (tahoe, blok), in blokjes van 1 cm
1 tl Madras-kerriepoeder, of meer naar smaak
1 groot ei
60 ml tamari
2 lente-uien, in dunne ringen
kleine bos gehakte verse koriander
zout, desgewenst
Zo maak je het Week de rijstnoedels 10 min. in heet water, of volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit intussen een wok of grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog tot hoog vuur en schenk er 1 el van de arachideolie en 1 el van de sesamolie in. Voeg zodra de olie heet is maar nog niet rookt, de uienringen toe en bak ze 1 min. zonder te roeren. Zet het vuur iets lager en bak de ui onder af en toe roeren nog 4 min.. Doe de ui in een kom.
Doe de broccoli, sperziebonen, doperwten, tofoe en nog 1 el arachideolie in de pan. Bak alles op hoog vuur tot de groenten beetgaar zijn en de tofoe bruin begint te worden (± 2 min.). Schep de groenten en de tofoe in de kom met de ui.
Doe 1 el arachideolie, de resterende lepel sesamolie, de geweekte en afgegoten noedels, het kerriepoeder en 2 el water in de pan en roer alles door elkaar. Maak een gat in het midden van de noedels, giet daar de laatste lepel arachideolie in en breek het ei erboven. Roer alles met een houten lepel krachtig door zodat er roerei ontstaat; wacht tot dit bijna gestold is en roer het dan door de noedels.
Voeg de tamari, de lente-uien en de koriander toe en roer alles door elkaar. Proef, voeg naar smaak nog wat zout toe en serveer het gerecht.