Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Gevulde speculaas met hazelnootspijs

specu1.png

Het is weer tijd voor een lekkernij! En omdat de Sint weer in het land is, gaan we natuurlijk voor een heerlijk gevulde speculaas met hazelnootspijs. Margriet legt uit hoe je het maakt. 

Wat heb je nodig?

(15 – 20 stukken)

Voor het deeg
– 125 gr boter, op kamertemperatuur
– 125 gr bruine basterdsuiker
– 250 gr Zeeuws basterdsuiker
– 25 ml karnemelk
– 13 gr speculaaskruiden
– 1/2 tl baking soda

Voor het spijs
– 150 gr blanke amandelen
– 150 gr blanke hazelnoten
– 300 gr suiker
– 1 citroenrasp
– 2 eieren
– 20 ml water

Verder nodig
– 1 ei, losgeklopt
– handje amandelen en hazelnoten

Zo maak je het!

De alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Verpak dit in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten. Doe voor het spijs de amandelen, hazelnoten, suiker en citroensap in een keukenmachine en maal alles fijn. Voeg eieren en het water toe en meng dit verder tot een mooie spijs. Verwarm de oven voor op 180°C. 

Beboter een lage, rechthoekige bakvorm met uitneembare bodem van 12 bij 34 centimeter. Neem 2/3e van het deeg en rol dit met de deegroller uit tot een plak die groot genoeg is om de bodem en zijkanten van de vorm mee te bekleden. Leg het deeg in de vorm en snijd het aan de bovenkant recht af. Verdeel het spijs over het deeg in de vorm. Neem de rest van het deeg en rol dit ook uit. Bedek het spijs met de deegplak en snijd de randjes netjes bij. Bestrijk het speculaas met wat losgeklopt ei en versier met de amandelen en hazelnoten. Hierna nogmaals met ei bestrijken en het speculaas in 35 tot 40 minuten gaar bakken. Als het speculaas is afgekoeld, kun je de vorm verwijderen.

rutMeer lekkere recepten?

Dit recept komt uit het kookboek ‘Rutger bakt feestelijk’ van Rutger van den Broek (isbn: 978 90 488 2521 9) van Uitgeverij Carrera en is voor € 17,50 onder andere te krijgen bij Bol.com. Daarnaast is het ook verkrijgbaar bij boekhandels, warenhuizen, cadeauwinkels en de grotere warenhuizen.

Ook interessant