Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Geschiedenis van het croissantje

geschiedenis-van-croissant.jpg

Bij een Frans ontbijt mag een croissant niet ontbreken.

We denken dat het croissantje uit Frankrijk komt, maar komt dat overheerlijke broodje daar eigenlijk wel vandaan? Nee! De croissant komt oorspronkelijk uit Oostenrijk.

Wassende maan
De croissant (wassende maan) heeft een interessante geschiedenis. De Ottomanen hadden de stad Wenen in 1683 belegerd. Ze groeven een tunnel onder de stad, die uitkwam bij een bakkerij. De bakkers sloegen alarm toen ze de vijand zagen, waardoor stadgenoten de Ottomanen versloegen.

Overwinning
De Oostenrijkse bakkers creëerden de croissant als overwinningssymbool. De vorm van de croissant, halve maan, is geïnspireerd door de Turkse vlag. De croissant was geboren!

Beetje Frans
Desondanks hebben croissantjes toch iets met Frankrijk te maken. Om de band tussen Frankrijk en Oostenrijk beter te maken, werd Marie Antoinette uitgehuwelijkt aan Lodewijk XVI. Marie kon niet zonder haar croissant, waardoor het broodje naar Frankrijk kwam. Zo maakte de croissant zijn entree in Frankrijk en is sindsdien niet meer weg te denken bij hun ontbijt.

Variaties
Het is maar goed dat het croissantje naar Frankrijk is gekomen, anders zaten wij zonder! Inmiddels zijn er ook vele variaties op dit lekkere broodje, zoals de chocoladecroissant en de ham-kaas croissant. Maar zelf smeren we er ook van alles op. Jam en kaas zijn favoriet, maar wist je dat je ook een croissantje gezond kunt eten? Beleg deze met kaas, ham, tomaat, komkommer en een eitje.

Ook interessant